Uw werkgever heeft een zorgplicht voor een veilige en gezonde werkplek. Als uw werkgever deze zorgplicht heeft geschonden en u loopt daardoor letsel op tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden, dan is uw werkgever hiervoor aansprakelijk. Wanneer is daarvan sprake?
Op de werkvloer
Uw werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen op zodanige wijze in te richten en te onderhouden als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer schade lijdt. Daarnaast dient uw werkgever maatregelen te treffen en aanwijzingen te geven. Als uw werkgever daaraan niet heeft voldaan, is hij aansprakelijk voor het daardoor bij u ontstane letsel. Enkele voorbeelden:
Een vuilniszak lekt een natte substantie op de vloer. De werknemer wordt gewaarschuwd voor de mogelijke gladheid van de vloer. Toch glijdt de werknemer uit. Omdat waarschuwen in deze situatie niet voldoende is –de natte substantie had immers ook opgeruimd kunnen worden- is de werkgever aansprakelijk voor de ontstane schade.
De werknemer wilde een storing van een persmachine oplossen door zijn hand in een richel achter de ingang van de machine te stoppen en daar hard te duwen. Zijn hand kwam vervolgens in de pers waarna drie vingertoppen geamputeerd moesten worden. De machine was voorzien van beschermkappen, een duidelijk aanwezige noodstop en veel waarschuwingsstickers. Toch is de werkgever aansprakelijk voor de ontstane schade. De werkgever had moeten onderzoeken of er een veiligere machine voorhanden was, of hij dergelijke ongevallen had kunnen voorkomen en voor zover dat niet mogelijk was had hij moeten instrueren en waarschuwen en vervolgens daadwerkelijk toe moeten zien op nakoming van de instructies. Enkel het aanbrengen van waarschuwingsstickers is onvoldoende.
In het verkeer
Het kan zijn dat u zich tijdens uw werkzaamheden in het verkeer bevindt. Stel dat u op dat moment een ongeval krijgt, is uw werkgever dan aansprakelijk? In februari 2008 oordeelde de Hoge Raad dat de werkgever verplicht is een behoorlijke verzekering af te sluiten voor werknemers die in het kader van hun werk deelnemen aan het verkeer als zijnde bestuurders van motorvoertuigen (HR 1 februari 2008, JAR 2008/57, RvdW 2008, 178.). Later dat jaar breidde de Hoge Raad die verzekeringsverplichting uit naar fietsende werknemers en werknemers die als voetganger in aanraking komen met een voertuig (HR 12 december 2008, LJN BD3129, JAR 2009/15) Uw werkgever is dus verplicht een behoorlijke verzekering voor u af te sluiten. De schade die u leidt als gevolg van een ongeval kunt u verhalen op de verzekering. Sluit uw werkgever geen verzekering af, dan is uw werkgever aansprakelijk. Een voorbeeld:
De werkneemster werkte in de thuiszorg en gebruikte haar fiets om zich te verplaatsen tussen de verschillende thuiszorgadressen. Bij het fietsen van het ene naar het andere adres komt zij ten val op een gladde openbare weg. Hoewel de werkgever geen gezag kon uitoefenen of het al dan niet veilig handelen van de werkneemster, is de werkgever toch aansprakelijk. De werkgever had voor werknemers die in de uitoefening van hun werkzaamheden aan het verkeer deelnemen, een behoorlijke verzekering moeten afsluiten.
Tijdens een bedrijfsuitje
De vraag die centraal staat in deze situatie is of het bedrijfsuitje valt onder ‘uitoefening van de werkzaamheden’. Dat is doorgaans het geval als uw werkgever een bedrijfsuitje organiseert onder werktijd en deelname daaraan is verplicht of sterk is gestimuleerd. Soms is het niet duidelijk of een bedrijfsuitje verplicht of sterk gestimuleerd is omdat het uitje bijvoorbeeld buiten werktijd wordt gehouden. De vraag die dan centraal staat is of tussen de activiteiten en de door de werknemer te verrichten werkzaamheden een voldoende nauw verband bestaat. Een voorbeeld:
De speedboottocht was georganiseerd op een zaterdag, op een externe locatie en het recreatieve programma week sterk af van de gebruikelijke werkzaamheden van de werknemer. Toch was de werkgever aansprakelijk voor de schade die de werknemer opliep tijdens de speedboottocht. De werknemers hoefden zich niet aan of af te melden voor het bedrijfsuitje, hun bijdrage was ‘onmisbaar’. Bovendien diende het bedrijfsuitje het bedrijfsbelang. De dag was bedoeld om de teamspirit en onderlinge band tussen de werknemers te versterken.
Conclusie
Uw werkgever heeft een zorgplicht zodat u doorgaans de tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden geleden schade kunt verhalen op (de verzekeraar van) uw werkgever. Dit is wel sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Zodra (de verzekeraar van) uw werkgever aansprakelijk is, worden ook de kosten voor inschakeling van een advocaat door de aansprakelijke partij vergoed. Twijfel daarom niet om een kosteloze kennismaking in te plannen met mr. Amy Vincent. Zij staat u graag te woord.