Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die door de overheid zijn genomen om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Veel bedrijven zijn noodgedwongen gesloten en hebben van het ene op het andere moment geen omzet meer. Andere bedrijven zijn wel open maar zien hun omzet dalen. De financiële gevolgen zijn groot. Bedrijven gaan failliet en werknemers verliezen hun baan. In dit artikel gaan we in op de vraag wat dit verlies aan inkomen voor gevolgen heeft voor alimentatieverplichtingen.
Alimentatieplicht
De verplichting om alimentatie te betalen, kan op verschillende manieren zijn vastgelegd. Het kan zijn dat u en uw ex-partner onderling afspraken hebben gemaakt over de hoogte van de alimentatie in bijvoorbeeld een convenant of een ouderschapsplan. Deze afspraken zijn bindend en kunnen niet eenzijdig worden gewijzigd. Uiteraard kunt u wel samen afspraken maken over het aanpassen van de alimentatie.
Het kan ook zijn dat de alimentatie door de rechtbank is vastgesteld in een beschikking of dat de door u onderling in een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan vastgelegde alimentatie door de rechtbank is bekrachtigd. In dat geval bent u ook gebonden aan de alimentatie en heeft de alimentatiegerechtigde zelfs een executoriale titel in handen. Dat wil zeggen dat wanneer u niet aan uw alimentatieplicht voldoet, hij of zij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) of een deurwaarder kan inschakelen om de alimentatie te innen.
Wijzigen van de alimentatie
Dat wil niet zeggen dat u helemaal niks kunt doen. Zoals gezegd kunt u in onderling overleg nieuwe afspraken maken over de alimentatie. U dient deze altijd schriftelijk vast te leggen in een overeenkomst. Hulp van een advocaat is aan te raden, omdat deze voor u een alimentatieberekening kan maken op basis van het nieuwe inkomen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u via een advocaat een wijzigingsverzoek bij de rechtbank indienen op grond van het gewijzigde inkomen (draagkracht). De gewijzigde alimentatie zal doorgaans per datum van indiening van het verzoekschrift worden vastgesteld. Wacht dus niet te lang als uw inkomen is gedaald en u daardoor niet langer aan uw alimentatieplicht kunt voldoen.
Advies
Heeft u vragen over alimentatie of heeft u een andere familierechtelijke vraag? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze familierecht advocaat mr. Marc Burgers, hij staat u graag woord.