• Home
  • Kantoor
  • Specialisaties
  • Nieuws
  • Webshop
  • Dossieronline
  • Contact
  • Vacature

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

11 februari 2021

Kan een werkgever het dragen van een mondkapje verplicht stellen?

De overheid heeft bepaald dat iedereen vanwege het coronavirus vanaf 1 december 2020 verplicht is om een mondkapje te dragen in alle publieke binnenruimten, het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Maar hoe zit het met het dragen van een mondkapje wanneer geen sprake is van werk in een publieke binnenruimte of een contactberoep? Kan de werkgever de werknemer dan toch verplichten een mondkapje te dragen?

Instructierecht werkgever

Voorop gesteld dient te worden dat het dragen van een mondkapje op andere werkplekken niet wettelijk verplicht is gesteld. De werkgever heeft echter ten aanzien van haar werknemers een instructierecht. Dit recht vindt zijn grondslag in artikel 7:660 Burgerlijk Wetboek. Hierin is bepaald dat een werknemer verplicht is zich te houden aan de voorschriften van zijn werkgever omtrent het verrichten van arbeid. Wanneer er geen sprake is van een ondernemingsraad of personeelsvereniging kan de werkgever eenzijdig instructies opleggen aan zijn werknemers. Dat betekent dat de werkgever een werknemer ook kan verplichten om een mondkapje te dragen op de werkvloer wanneer dit zorgt voor een gezonde en veilige werkplek, tenzij de werknemer ziek is of een beperking heeft. Maar wat als de werknemer dit weigert?

Inbreuk op de persoonlijke levenssfeer

Recent heeft de rechtbank Midden-Nederland een zaak behandeld waarbij de werknemer weigerde een mondkapje te dragen tijdens werktijd, ondanks de instructie daartoe van de werkgever. Het gaat in dit geval om een patisserie/chocolaterie/ijssalon met meerdere vestigingen. De werknemer in kwestie is in dienst als chauffeur en brengt daarbij onder andere met een bus goederen rond tussen de verschillende vestigingen en levert deze af bij klanten. De mondkapjesplicht is voor de betreffende werknemer beperkt tot de tijd dat hij in het bedrijfspand aanwezig is, tijdens zijn ritten in de bus hoeft hij geen mondkapje op.

In deze zaak stelt de werknemer zich op het standpunt dat bij het dragen van een mondkapje een inbreuk wordt gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer. Aangezien de werknemer geen gehoor geeft aan de instructie van de werkgever en het mondkapje op de werkvloer weigert te dragen, heeft de werkgever de loonbetaling van de werknemer opgeschort en hem de toegang tot de werkvloer ontzegt. Vervolgens is de werknemer een kort geding procedure gestart bij de rechtbank waarbij het achterstallige loon is gevorderd en hervatting van het werk.

Jurisprudentie

Met verwijzing naar een arrest van de Hoge Raad stelt de kantonrechter dat bij de oplegging van een dergelijke instructie door de werkgever onder meer onderzocht moet worden of de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de werknemer evenredig is in verhouding tot het belang van de werkgever bij het bereiken van het beoogde doel en of de werkgever dat doel ook op een minder ingrijpende wijze kan bereiken. Ook dient te worden bekeken of de instructie een legitiem doel betreft en of zij een geschikt middel is om dat doel te bereiken.

De kantonrechter is daarop van oordeel dat het dragen van het mondkapje twee legitieme doelen heeft. Namelijk 1) de werkgever is verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en aldus datgene te doen wat nodig is om besmetting met het coronavirus op de werkvloer te voorkomen en 2) de werkgever heeft haar bedrijfsbelang te beschermen aangezien bij ziekte of quarantaine door corona het loon van de werknemer doorbetaald dient te worden.

De rechter stelt dat (hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist) het een maatschappelijk aanvaard middel betreft en het dragen ervan tijdens de corona pandemie aan de veiligheid en gezondheid kan bijdragen. Ook oordeelt de rechter dat de werkgever er belang bij heeft om één lijn te trekken binnen zijn bedrijf en aldus geen onderscheid hoeft te maken tussen verschillende functies. Het dragen van een mondkapje kan immers alleen effectief zijn als iedereen zich daaraan houdt.

Mondkapjesplicht redelijk

Gelet op het voorgaande komt de kantonrechter tot het voorlopige oordeel dat de instructie van de werkgever tot het dragen van een mondkapje op de werkvloer redelijk is en de werknemer verplicht is deze instructie op te volgen. Daarmee is de werkgever bevoegd om de betaling van het loon van de werknemer op te schorten en hem de toegang tot het werk te ontzeggen zolang de instructies niet worden opgevolgd. De vorderingen van de werknemer zijn door de rechter dan ook afgewezen.

Advies

Heeft u vragen over uw rechten en plichten op de werkvloer in het kader van het coronavirus? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze arbeidsrechtadvocate mevrouw mr. Amy Vincent. Zij staat u graag te woord.

Neem direct contact op met mr. Amy Vincent

Tags: corona, instructie, mondkapje, verplicht, werk

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Stoppen met alimentatie betalen omdat inkomen is gedaald ten gevolge van de coronacrisis?

22 februari 2021 Door Marc Burgers

Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die door de overheid zijn genomen om … [Lees verder...]

Kan een werkgever het dragen van een mondkapje verplicht stellen?

11 februari 2021 Door Amy Vincent

De overheid heeft bepaald dat iedereen vanwege het coronavirus vanaf 1 december 2020 verplicht is om … [Lees verder...]

Minder huur betalen tijdens de coronacrisis. De rechtbank beslist dat het mogelijk is.

29 januari 2021 Door Floris de Moel

Veel ondernemers worden op financieel gebied hard geraakt door de coronacrisis. Waar mogelijk worden … [Lees verder...]

Arbeidsrecht

25 januari 2021 Door Amy Vincent

Hebben uitzendkrachten/oproepkrachten ook recht op doorbetaling van loon als er geen of minder werk … [Lees verder...]

Indexering alimentatie per 1 januari 2021

17 december 2020 Door Marc Burgers

In de Wet is bepaald dat een door de rechter vastgestelde alimentatie en een alimentatie die … [Lees verder...]

Mag een persoon die samenwoont met een huurder in het gehuurde blijven na het overlijden van de huurder?

23 november 2020 Door Floris de Moel

In de wet (artikel 7:268 BW) zijn hieromtrent regels opgenomen. Of een persoon die samen met de … [Lees verder...]

Recht op thuiswerken?

26 juni 2020 Door Marc Burgers

De coronamaatregelen worden steeds verder versoepeld. Werkgevers richten werkplekken anders in en … [Lees verder...]

Weblog archief

Copyright © 2023 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress