Veel ondernemers worden op financieel gebied hard geraakt door de coronacrisis. Waar mogelijk worden ondernemers ondersteund door de overheid, zoals bijvoorbeeld met een tegemoetkoming in de loonkosten. Maar hoe zit het met de huurkosten? Wat als een ondernemer de huur niet meer kan betalen?
In mei 2020 schreven wij een artikel over de mogelijkheden voor huurder en verhuurder ten aanzien van de huurkosten. Een definitief antwoord op de vraag of de huurder een huurvermindering kan vorderen van zijn verhuurder was er toen nog niet. Op 21 januari 2021 heeft de rechtbank Den Haag een belangrijke uitspraak gedaan. De kantonrechter heeft de gevolgen van de coronacrisis gelijkelijk over partijen verdeeld en de huurder is over de periode dat zijn onderneming is gesloten slechts 50% van de huur verschuldigd aan de verhuurder.
Onvoorziene omstandigheden
Volgens de kantonrechter bestaat er geen aanleiding om aan te nemen dat huurder en verhuurder bij het sluiten van de huurovereenkomst rekening hebben gehouden met een pandemie waarbij diverse overheidsmaatregelen worden getroffen die maken dat het gehuurde niet langer kan worden gebruikt. De coronacrisis wordt, gelet op haar omvang en de gevolgen voor de economie en maatschappij, als een onvoorziene omstandigheid beschouwd.
De coronacrisis en de getroffen overheidsmaatregelen hebben geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht in de huurovereenkomst en het is niet redelijkheid en billijk om de huurovereenkomst ongewijzigd in stand te laten. De vraag is hoe één en ander weer in balans kan worden gebracht.
Huurvermindering
De huurder in kwestie kon aantonen dat het inkomen dat hij genereerde vanuit zijn horecabedrijf in de periode dat zijn onderneming gesloten was, vrijwel volledig was komen te vervallen. Terwijl de vaste kosten, waaronder de huur, wel doorliepen. De ontvangen overheidssteun was niet toereikend om de volledige huur van te betalen.
De kantonrechter beslist op basis van hetgeen de huurder kon aantonen dat de gevolgen van de coronacrisis gelijkelijk over de huurder en verhuurder verdeeld moeten worden. Dit betekent dat de huurder slechts 50% van de huur verschuldigd is aan de verhuurder voor de periode dat zijn horecabedrijf gesloten is. Dit betekent niet dat iedere huurder recht heeft op 50% huurvermindering indien zijn bedrijf overheidsgedwongen gesloten is (geweest). De huurder zal wel moeten kunnen aantonen dat de inkomsten vrijwel volledig zijn komen te vervallen en de overheidssteun niet toereikend is om de volledige huur van te betalen.
Advies
Word je als huurder of verhuurder getroffen door de gevolgen van de coronacrisis en wil je meer informatie of advies over uw rechten en plichten in het kader van deze crisis? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met mr. Floris de Moel. Hij staat u graag (telefonisch) te woord.