Het aansprakelijkheidsrecht regelt wanneer een persoon aansprakelijk is voor de schade die een andere persoon heeft geleden en omvat regels voor herstel en/of compensatie van de geleden schade. Personen kunnen zowel privé- als rechtspersonen zijn (zoals een Stichting, Vereniging of B.V.).
In het aansprakelijkheidsrecht wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijke aansprakelijkheid en contractuele aansprakelijkheid. Bij wettelijke aansprakelijkheid vloeit de aansprakelijkheid voort uit de wet, waarbij het kan gaan om feitelijke handelingen of om zogenoemde blote rechtsfeiten. Contractuele aansprakelijkheid vloeit voort uit een overeenkomst tussen partijen. U kunt aansprakelijk worden gesteld als u uw verplichtingen voortvloeiende uit de overeenkomst niet nakomt. Vraagstukken als schuld en risico spelen een grote rol in het aansprakelijkheidsrecht.
Wij behandelen aansprakelijkheidsgeschillen op diverse gebieden, waarbij de nadruk ligt op aansprakelijkheid in het handelsverkeer tussen ondernemingen en particulieren. Ook hebben wij specialistische kennis in huis over aansprakelijkheid op de werkvloer. Dit is de zogenoemde werkgeversaansprakelijkheid. U kunt dan denken aan ongevallen tijdens werktijd en/of (beroeps)fouten van werknemers.
Wanneer u verwikkeld bent in een aansprakelijkheidskwestie kunnen wij u bijstaan. Wij voeren namens u de schikkingsonderhandelingen en staan u bij in een eventuele procedure. Maar ook in een eerder stadium kunnen wij u van dienst zijn, denk hierbij aan hulp bij het opstellen van een overeenkomst of algemene voorwaarden en advies bij de keuze voor een bepaalde rechtsvorm.