Recent is een wetsvoorstel ingediend over het recht op onbereikbaarheid. Het gebruik van mobiele apparaten, zoals smartphones of tablets, is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Veel mensen ervaren de komst van deze mobiele apparaten als een grote aanwinst en zouden niet meer weten wat zij zonder zouden moeten. Door deze apparaten is men immers altijd en overal bereikbaar. Heel handig… maar deze ontwikkeling heeft ook een keerzijde, onder andere voor werknemers.
Onderzoek toont namelijk aan dat het gevoel van het continu bereikbaar moeten zijn stress- en burn-outklachten kan opleveren bij werknemers. Werknemers voelen namelijk druk om berichten van hun baas, collega’s of klanten te beantwoorden buiten werktijd. Dat heeft tot gevolg dat werknemers buiten werktijd niet loskomen van hun werk, zij staan altijd ‘aan’, en komen daardoor niet tot rust. Daar moet verandering in komen vindt onder andere Tweede Kamerlid de heer G. van Dijk. Daarom is het wetsvoorstel “Wet op het recht op onbereikbaarheid” ingediend.
Doel wetsvoorstel
Het doel van dit wetsvoorstel is dat het onderwerp “bereikbaarheid buiten werktijd” bij alle bedrijven onderdeel van het gesprek wordt tussen werkgever en werknemer(s). Hierdoor zijn werknemers er zeker van dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over (on)bereikbaarheid buiten werktijd. Het wetsvoorstel voorziet er in dat werkgevers, via het door het bedrijf te voeren arbobeleid en de risico-inventarisatie & -evaluatie, verplicht worden de risico’s van het continue bereikbaar zijn in kaart brengen en tevens maatregelen nemen om de nadelige gevolgen van het altijd bereikbaar zijn te voorkomen.
Inhoud wetsvoorstel
Het wetsvoorstel strekt tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet. Artikel 3 tweede lid van de Arbeidsomstandighedenwet bepaalt dat de werkgever binnen het algemeen arbeidsomstandighedenbeleid een beleid dient te voeren dat gericht is op voorkoming en indien mogelijk beperking van psychosociale arbeidsbelasting. Voorgesteld wordt om aan dit artikellid de volgende zinsnede toe te voegen: “hierbij wordt in ieder geval invulling gegeven aan het recht van de werknemer om onbereikbaar te zijn om de arbeid te verrichten buiten werktijd.” Daarnaast beoogt het wetsvoorstel een lid toe te voegen aan artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet, luidende: “In de risico-inventarisatie en -evaluatie wordt tevens vastgelegd hoe de rusttijd, als bedoeld in artikel 5:3 van de Arbeidstijdenwet, wordt gewaarborgd door de werkgever.”
Advies
Hoewel het nog slechts om een wetsvoorstel gaat dat nog in de beginfase staat, kan dit voor werkgevers wel een belangrijke “wake-up call” zijn. Wellicht is dit wetsvoorstel voor werkgevers aanleiding om te onderzoeken of het huidige arbeidsomstandighedenbeleid wel voldoende rekening houdt met de “smartphonemaatschappij”. Wilt u graag advies over uw arbeidsomstandighedenbeleid? Aarzel dan niet en neem contact op met onze arbeidsrechtadvocaat mr. Amy Vincent. Zij staat u graag te woord.