Het gebeurt vaak. Het gaat financieel niet goed met je werkgever, het botert niet (meer) tussen jullie of de functie waarin je jaren hebt gewerkt komt te vervallen. Je gaat naar huis met een vaststellingsovereenkomst en het verzoek om binnen een aantal dagen, een week of twee weken te laten weten of je ermee akkoord gaat. Je werkgever heeft gezegd dat het een goed voorstel is, maar daar ben je misschien niet helemaal van overtuigd. Bovendien raak je werkloos na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst en dat is niet niks. Wat moet je doen?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een voorstel –doorgaans afkomstig van de werkgever- om het dienstverband te beëindigen. Let op: een voorstel. Het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst is in geen enkel geval verplicht en je kunt nooit gehouden worden tot het ondertekenen ervan. In een vaststellingsovereenkomst maken jij en jouw werkgever afspraken over bijvoorbeeld de einddatum van jouw dienstverband, de hoogte van de transitie- of ontslagvergoeding en of je in de tussentijd nog moet gaan werken.
Waarom zou ik akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst?
Een dienstverband kan op verschillende manieren worden beëindigd. Wanneer je bijvoorbeeld langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent geweest of het gaat financieel heel slecht met de onderneming, dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Als het UWV een ontslagvergunning verleent, dan wordt je ontslagen. Als er bijvoorbeeld sprake is van disfunctioneren, verwijtbaar handelen, frequent verzuim, werkweigering of als de arbeidsrelatie tussen jou en je werkgever is verstoord, dan kan de werkgever de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Ook dan komt een einde aan het dienstverband.
In veel gevallen geeft de werkgever er de voorkeur aan bovenstaande procedures te omzeilen door een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Dit scheelt de werkgever tijd, kosten en het risico dat een ontslagvergunning of toestemming van de kantonrechter niet wordt verleend. Voor de werkgever is het aldus een logische stap. Maar waarom zou jij akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst?
Voorop moet staan dat niet in alle gevallen het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst de voorkeur verdient. Dit is enorm afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Er kunnen wel voor jou als werknemer een aantal belangrijke voordelen worden genoemd van een vaststellingsovereenkomst. Omdat de werkgever tijd, kosten en risico bespaart doordat geen procedure gevoerd hoeft te worden, is het vaak mogelijk een hogere transitievergoeding te bedingen of bijvoorbeeld de opzegtermijn een maand te verlengen. Financieel gezien kun je soms dus beter kiezen voor een vaststellingsovereenkomst. Daarnaast is het vaak mogelijk met je werkgever af te spreken dat het concurrentie- of relatiebeding dat in de arbeidsovereenkomst staat opgenomen, komt te vervallen. Je kunt dan veel gemakkelijker naar nieuw werk zoeken.
Heb ik recht op een WW-uitkering?
Op dit punt is het oppassen geblazen. Een werknemer die op eigen initiatief werkloos wordt, krijgt namelijk géén WW-uitkering. Met andere woorden: als je er zelf voor hebt gezorgd dat je werkloos bent geworden, kun je niet aankloppen bij het UWV. Door het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst ga je akkoord met beëindiging van het dienstverband. Een hele belangrijke vraag is dan of je op eigen initiatief werkloos bent geworden.
In het gros van de gevallen heb je wél recht op een WW-uitkering, maar de vaststellingsovereenkomst moet dan wel aan een heleboel eisen voldoen. Zo moet bijvoorbeeld in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen dat de werkgever het initiatief tot beëindiging van het dienstverband heeft genomen, dat jou als werknemer niets verweten wordt en dat er geen dringende redenen zijn om het dienstverband te beëindigen. Alleen als aan alle eisen is voldaan, ben je volgens het UWV in beginsel niet op eigen initiatief werkloos geworden en maak je aanspraak op een WW-uitkering.
Heb ik een advocaat nodig?
Omdat je veel op het spel zet is het doorgaans verstandig rechtsbijstand in te schakelen. Er zijn immers veel onzekere factoren en een advocaat kan je helpen het maximaal haalbare uit de onderhandelingen te halen. Een advocaat kan de hoogte van de transitievergoeding waar je aanspraak op maakt voor je berekenen en bepalen of de aangeboden vergoeding redelijk is. Ook kan een advocaat je helpen met vragen rondom een WW-uitkering. Krijg je een WW-uitkering, hoe hoog zal die zijn en wanneer moet je die aanvragen?
Een advocaat kan aldus de vaststellingsovereenkomst beoordelen. Daarnaast kan een advocaat ook de correspondentie met de werkgever overnemen en de onderhandelingen voeren. Dat brengt iets meer rust.
Moet ik een advocaat zelf betalen?
In veel gevallen is het redelijk om je werkgever te vragen een budget voor rechtsbijstand op te nemen in de vaststellingsovereenkomst zodat je de vaststellingsovereenkomst op kosten van de werkgever kan laten beoordelen. Als er (nog) geen budget in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen, dan zullen wij jouw werkgever daarom vragen voordat wij kosten gaan maken. Op die manier maak je geen onnodige advocaatkosten. Als er wel een (redelijk) budget in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen, dan blijven wij binnen dat budget en brengen we geen kosten bij jou in rekening.
Wat kan ik nu het beste doen?
Als je een vaststellingsovereenkomst hebt gekregen en met een hoop vragen zit, dan kun je het beste contact opnemen met mr. Amy Vincent. Dat mag telefonisch (040 246 66 00), per e-mail (a.vincent@burgersdemoel.nl) of via onderstaand contactformulier. De eerste en belangrijkste vragen kunnen we vaak direct beantwoorden en daar brengen we niets voor in rekening. Ook ben je altijd welkom bij ons op kantoor. Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen je graag.