Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (hierna: “WWZ”) zijn er een aantal belangrijke termijnen in het ontslagrecht gewijzigd c.q. ingevoerd. Reden om een aantal belangrijke termijnen voor u op een rij te zetten. In dit artikel wordt ingegaan op de aanzegtermijn, de bedenktermijn in vaststellingsovereenkomsten en op de vervaltermijn voor het instellen van bepaalde rechtsvorderingen.
Aanzegtermijn
Een werkgever dient een werknemer uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt, schriftelijk te informeren over het al dan niet voortzetten van een arbeidsovereenkomst en bij voortzetting, over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet. Indien de werkgever deze verplichting niet (tijdig) nakomt, is hij aan de werknemer een vergoeding verschuldigd (artikel 7:668 Burgerlijk Wetboek).
Bedenktermijn
Indien de overeenkomst eindigt door middel van een vaststellingsovereenkomst, heeft de werknemer het recht om deze binnen veertien dagen na de datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, door een schriftelijke, aan de werkgever gerichte verklaring, te ontbinden (artikel 7:670b tweede lid Burgerlijk Wetboek). Indien de bedenktermijn niet als zodanig in de vaststellingsovereenkomst wordt genoemd, bedraagt deze termijn drie weken (artikel 7:670 derde lid Burgerlijk Wetboek).
Als een werknemer anderszins schriftelijk heeft ingestemd met het ontslag, dan heeft de werknemer ook het recht om binnen veertien dagen na dagtekening van het schrijven zonder opgaaf van redenen, zijn instemming te herroepen middels een schriftelijke, aan de werkgever gerichte verklaring (artikel 7:671 tweede lid Burgerlijk Wetboek).
Vervaltermijn
Het aantal vervaltermijnen onder de WWZ is flink toegenomen. Deze vervaltermijnen hebben een fataal karakter. Dat betekent dat verzoekschriften binnen een bepaalde periode moeten worden ingediend. Wordt een verzoekschrift ingediend na de vervaltermijn, dan zal de rechter het verzoek in beginsel niet-ontvankelijk verklaren. De komende periode zal in de rechtspraak moeten blijken hoe strikt hieraan de hand wordt gehouden.
De vervaltermijnen zijn geregeld in artikel 7:686a vierde lid Burgerlijk Wetboek en artikel 7 lid 3 WMCO. Samengevat zien de vervaltermijnen op verzoeken tot:
- het vernietigen van de opzegging van de arbeidsovereenkomst;
- herstel van de arbeidsovereenkomst;
- het toekennen van een vergoeding die verband houdt met het einde van de arbeidsovereenkomst.
Voor verzoeken tot vernietiging van de opzegging van de arbeidsovereenkomst en herstel van de arbeidsovereenkomst, geldt in beginsel een vervaltermijn van twee maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. In bepaalde gevallen geldt een afwijkende vervaltermijn.
Voor verzoeken tot het toekennen van een vergoeding geldt meestal een vervaltermijn van twee of drie maanden. Een termijn van twee maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst, geldt voor de gefixeerde schadevergoeding van artikel 7:672 lid 9, artikel 7:677 lid 2 en lid 4 Burgerlijk Wetboek en voor een billijke vergoeding in plaats van herstel of vernietiging van de opzegging (art. 7:686a lid 4 sub a Burgerlijk Wetboek). Voor de transitievergoeding geldt een termijn van drie maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst (artikel 7:686a lid 4 sub b Burgerlijk Wetboek). Er geldt ook een termijn van drie maanden ingeval de werknemer een vergoeding vraagt van de werkgever wegens schending van de aanzegverplichting. Deze termijn vangt aan op de dag na de dag waarop de werkgever de werknemer had moeten informeren (artikel 7:686a lid 4 sub e Burgerlijk Wetboek).
Conclusie
In het arbeidsrecht gelden veel termijnen. In het voorgaande is hiervan geen uitputtende omschrijving gegeven, maar zijn slechts een aantal belangrijke termijnen onder uw aandacht gebracht. Als u verzeild bent geraakt in een arbeidsconflict, is het raadzaam om niet stil te zitten en direct contact op te nemen met een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat.
Advies
Heeft u vragen over de termijnen in het arbeidsrecht of bent u verzeild geraakt in een arbeidsconflict? Aarzel dan niet en neem direct contact op met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.