• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

4 november 2015

Overtreding relatiebeding door gebruik van social media

Social media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Ook in het arbeidsrecht speelt social media een steeds grotere rol. De afgelopen jaren is er op dit punt dan ook veel geprocedeerd. Veruit de meeste van deze zaken gaan over de vraag of een relatiebeding is overtreden door het gebruik van social media. In dit artikel wordt nader op dit vraagstuk ingegaan.

Relatiebeding
Een relatiebeding houdt in dat een werkgever een werknemer verbiedt om na het einde van de arbeidsovereenkomst nog contact te onderhouden met relaties van de werkgever. Het relatiebeding kan worden gezien als een speciale vorm van een concurrentiebeding. Een relatiebeding is in principe rechtsgeldig, echter als de werknemer door het relatiebeding te eenzijdig wordt belemmerd, dan kan de rechter het relatiebeding matigen of buiten toepassing verklaren.

Via social media kan een werknemer contacten maken en onderhouden met relaties van de werkgever. De vraag is in hoeverre dit toelaatbaar is met het oog op een tussen partijen overeengekomen relatiebeding.

Rechtspraak
Een van de eerste uitspraken op dit gebied is die van de Rechtbank Arnhem de dato 8 maart 2011, waarin werd geoordeeld dat een ex-werknemer zijn relatiebeding had geschonden door een relatie van zijn voormalig werkgever aan zijn LinkedIn-netwerk toe te voegen. Bijzonder in deze zaak was dat dat de betreffende relatie expliciet in het relatiebeding in de vaststellingsovereenkomst van werknemer was genoemd.

In een zaak die in 2012 diende bij de Rechtbank Maastricht ging het onder andere om de vraag of een dansleraar die bij zijn werkgever uit dienst trad en een eigen dansschool opende, in strijd handelde met zijn relatiebeding door bepaalde contacten te onderhouden op social media. De rechter overwoog in deze kwestie dat het relatiebeding niet was overtreden doordat de ex-werknemer via Facebook, Hyves en Twitter contacten onderhield met relaties van de werkgever aangezien niet was gebleken dat de ex-werknemer deze personen actief had benaderd. De kantonrechter overwoog daarbij dat “conversaties via “social media” zoals Hyves, Twitter, Facebook, WhatsApp etcetera in beginsel beschouwd moeten worden als geschiedende in privésfeer van de betrokkenen – en dus vallende onder het grondrecht van vrije meningsuiting – tenzij daaruit duidelijk en ondubbelzinnig voor eenieder een zakelijk karakter blijkt.” Het oordeel van de rechter zou anders zijn uitgevallen als de betreffende ex-werknemer zijn contacten op social media specifiek had gevraagd over te stappen naar zijn dansschool.

In een zaak bij het Gerechtshof ’s-Gravenhage ging het om de vraag of een ex-werknemer in strijd handelde met zijn relatiebeding door bepaalde wervende berichten op Twitter te plaatsen. Het Hof overwoog in deze zaak het volgende: “Het volgen op Twitter is een eenzijdige actie vanuit de volger en niet specifiek geïnitieerd vanuit de eigenaar van het gevolgde twitteraccount. Een uitnodiging daarvoor en een acceptatie daarvan zijn (anders dan bijvoorbeeld bij de persoonlijke accounts op Facebook of LinkedIn) niet nodig.” Het Hof oordeelde dan ook dat geen sprake was van schending van het relatiebeding.

Voorgenoemde uitspraken zijn slechts een greep uit de rechtspraak op dit gebied. De rechtspraak toont over het algemeen aan dat de aard van de social media, de wijze waarop wordt gecommuniceerd, de inhoud van de berichten en de wijze waarop het contact tot stand is gekomen een rol spelen bij de vraag of door bepaalde activiteiten op social media het relatiebeding wordt overtreden.

Conclusie
Om discussie te voorkomen doen werkgevers er verstandig aan om vooraf in de arbeidsovereenkomst vast te leggen dat het relatiebeding ook van toepassing is op contacten via social media. Voor zover het om oudere arbeidsovereenkomsten gaat, kan de werkgever bij een beëindiging met wederzijds goedvinden een dergelijke clausule opnemen in de vaststellingsovereenkomst. Ook is het mogelijk een speciaal ‘social mediabeding’ in de arbeidsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst op te nemen. De verwachting is dat wij dit begrip in de komende jaren steeds vaker zullen tegenkomen.

Advies
Heeft u arbeidsrechtelijke vragen over het gebruik van social media? Aarzel dan niet en neem direct contact op met ons kantoor, wij staan u graag te woord.

Neem contact op met ons kantoor

Tags: arbeidsovereenkomst, concurrentiebeding, overtreding, relatiebeding, social media

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Indexeringsclausule in een huurovereenkomst: balanceren tussen redelijkheid en rechtvaardigheid

12 maart 2024 Door Chantal Simons

In de dynamische wereld van huurrecht, waar huurders en verhuurders voortdurend hun belangen … [Lees verder...]

Stoppen met alimentatie betalen omdat inkomen is gedaald ten gevolge van de coronacrisis?

22 februari 2021 Door Marc Burgers

Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die door de overheid zijn genomen om … [Lees verder...]

Kan een werkgever het dragen van een mondkapje verplicht stellen?

11 februari 2021 Door Amy Vincent

De overheid heeft bepaald dat iedereen vanwege het coronavirus vanaf 1 december 2020 verplicht is om … [Lees verder...]

Minder huur betalen tijdens de coronacrisis. De rechtbank beslist dat het mogelijk is.

29 januari 2021 Door Floris de Moel

Veel ondernemers worden op financieel gebied hard geraakt door de coronacrisis. Waar mogelijk worden … [Lees verder...]

Arbeidsrecht

25 januari 2021 Door Amy Vincent

Hebben uitzendkrachten/oproepkrachten ook recht op doorbetaling van loon als er geen of minder werk … [Lees verder...]

Indexering alimentatie per 1 januari 2021

17 december 2020 Door Marc Burgers

In de Wet is bepaald dat een door de rechter vastgestelde alimentatie en een alimentatie die … [Lees verder...]

Mag een persoon die samenwoont met een huurder in het gehuurde blijven na het overlijden van de huurder?

23 november 2020 Door Floris de Moel

In de wet (artikel 7:268 BW) zijn hieromtrent regels opgenomen. Of een persoon die samen met de … [Lees verder...]

Weblog archief

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress