• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

8 augustus 2014

Schade en goed werkgeverschap

Kan werkgever de schade, als gevolg van diefstal van een leaseauto tijdens prive-gebruik, op werknemer verhalen? Deze vraag is beoordeeld door het Gerechtshof en de Hoge Raad aan de hand van artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek (goed werknemer- en goed werkgeverschap) en artikel 7:661 Burgerlijk Wetboek (aansprakelijkheid werknemer voor schade).

Casus
Werknemer is in dienst van APG. In 2007 is door APG aan werknemer een leaseauto ter beschikking gesteld. De voorwaarden die op de leaseauto van toepassing zijn, zijn neergelegd in een leaseregeling. APG heeft een leasecontract gesloten met Leaseplan, die de leaseauto vervolgens heeft verzekerd.

In de leaseregeling is onder andere bepaald dat werknemer de auto voor privédoeleinden mag gebruiken. Daarnaast is in de leaseregeling de bepaling opgenomen dat schade als gevolg van opzet, grove schuld en roekeloos of onzorgvuldig handelen op werknemer verhaald zal worden.

In 2009 is de leaseauto gestolen. Werknemer zou zijn sleutelbos (inclusief voertuigsleutel) op de voordeur van een woning hebben laten zitten. Vervolgens is de sleutelbos door onbekenden weggenomen en is de leaseauto gestolen.

Naar aanleiding van de diefstal heeft er, in opdracht van Leaseplan, een onderzoek plaatsgevonden. De conclusie van dit onderzoek is dat werknemer niet zorgvuldig is omgegaan met de voertuigsleutel en de diefstal van de leaseauto voorkomen had kunnen worden. In onderhavige casus wordt de werknemer dan ook roekeloosheid/ onzorgvuldig handelen verweten, waardoor Leaseplan niet tot uitkering overgaat. Leaseplan brengt haar schade derhalve bij APG in rekening. APG start vervolgens een gerechtelijke procedure jegens werknemer om deze schade op hem te verhalen.

Standpunt APG
APG vordert dat werknemer aansprakelijk wordt gesteld voor de schade als gevolg van de diefstal van de leaseauto. Ten eerste omdat er volgens APG sprake is van een onrechtmatige daad, ten tweede op grond van artikel 7:661 Burgerlijk Wetboek, inhoudende dat werknemer de schade van werkgever dient te vergoeden, als deze schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid. Meer in het bijzonder omdat er sprake zou zijn van schending van artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek (werknemer dient zich als goed werknemer te gedragen). De vorderingen van APG zijn in eerste aanleg door de rechter en vervolgens in appel afgewezen. APG is hierna in cassatie gegaan.

Oordeel Hof en Hoge Raad
In beginsel komt schade die door werknemer is ontstaan tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, ex artikel 7:661 Burgerlijk Wetboek, voor rekening van werkgever. Enkel indien er sprake zou zijn van opzet of bewuste roekeloosheid, kan werkgever de schade aan werknemer doorbelasten. In onderhavige kwestie is artikel 7:661 Burgerlijk Wetboek echter uitgesloten. De schade is immers ontstaan tijdens privégebruik van de auto en niet in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

De vraag is nu of werkgever de schade op een andere manier op werknemer kan verhalen.

In artikel 7:952 Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de verzekeraar geen schade vergoedt aan de verzekerde, indien de schade met opzet of door roekeloosheid is veroorzaakt. In het leasecontract tussen APG en de leasemaatschappij is voornoemde wettelijke bepaling uitgebreid. De verzekering biedt namelijk ook geen dekking indien er sprake is van grove schuld, grove roekeloosheid of onzorgvuldig handelen. Er is aldus sprake van een beperktere dekking dan het wettelijk uitgangspunt.

Bij het overeenkomen van het leasecontract was werknemer gehouden aan de contractskeuze van werkgever. Werknemer was zich dan ook niet bewust van het feit dat eigen nalatigheid of onvoorzichtigheid niet verzekerd zou zijn.

De Hoge Raad oordeelt hieromtrent als volgt:

“(…) De eis van goed werkgeverschap (artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek) brengt mee dat een werkgever niet-verzekerde schade (…) niet op de werknemer kan verhalen indien deze schade wel gedekt zou zijn bij een gebruikelijke verzekering, die alleen geen dekking biedt bij opzet en roekeloosheid. Een andere regel zou immers meebrengen dat de werknemer wordt blootgesteld aan een risico waarvan hij veelal niet of in onvoldoende mate zal zijn doordrongen, zelfs indien hij daarvoor is gewaarschuwd – doordat hij niet zelf de keuze voor de verzekering heeft gemaakt, maar deze door de werkgever is gemaakt – en dat hij, gelet op de omvang ervan, veelal niet zal kunnen dragen of had willen lopen, terwijl dat risico eenvoudig te ontgaan zou zijn geweest door een meer volledige verzekering af te sluiten.”

Met verwijzing naar het bovenstaande stelt de Hoge Raad dus dat de werkgever de niet-verzekerde schade niet kan verhalen op de werknemer, indien de werknemer vooraf geen zeggenschap heeft gehad over de soort verzekering en de dekkingsvoorwaarden.

De Hoge Raad geeft verder wel aan dat de meerkosten van een dergelijke (omvangrijkere) verzekering op de werknemer verhaalt kunnen worden.

Uitzondering
Indien werkgever de werknemer nadrukkelijk zelf laat kiezen tussen een volledige verzekering en een beperkte verzekering en de werknemer kiest expliciet voor een beperkte verzekering, dan is in dat geval de niet-gedekte schade wel op de werknemer te verhalen.

Advies
Mocht u advies nodig hebben over een geschil dat aansluit bij voornoemde materie of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Tags: leaseauto, schade, verzekering, werkgever, werknemer

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Indexeringsclausule in een huurovereenkomst: balanceren tussen redelijkheid en rechtvaardigheid

12 maart 2024 Door Chantal Simons

In de dynamische wereld van huurrecht, waar huurders en verhuurders voortdurend hun belangen … [Lees verder...]

Stoppen met alimentatie betalen omdat inkomen is gedaald ten gevolge van de coronacrisis?

22 februari 2021 Door Marc Burgers

Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die door de overheid zijn genomen om … [Lees verder...]

Kan een werkgever het dragen van een mondkapje verplicht stellen?

11 februari 2021 Door Amy Vincent

De overheid heeft bepaald dat iedereen vanwege het coronavirus vanaf 1 december 2020 verplicht is om … [Lees verder...]

Minder huur betalen tijdens de coronacrisis. De rechtbank beslist dat het mogelijk is.

29 januari 2021 Door Floris de Moel

Veel ondernemers worden op financieel gebied hard geraakt door de coronacrisis. Waar mogelijk worden … [Lees verder...]

Arbeidsrecht

25 januari 2021 Door Amy Vincent

Hebben uitzendkrachten/oproepkrachten ook recht op doorbetaling van loon als er geen of minder werk … [Lees verder...]

Indexering alimentatie per 1 januari 2021

17 december 2020 Door Marc Burgers

In de Wet is bepaald dat een door de rechter vastgestelde alimentatie en een alimentatie die … [Lees verder...]

Mag een persoon die samenwoont met een huurder in het gehuurde blijven na het overlijden van de huurder?

23 november 2020 Door Floris de Moel

In de wet (artikel 7:268 BW) zijn hieromtrent regels opgenomen. Of een persoon die samen met de … [Lees verder...]

Weblog archief

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress