Non-conformiteit is in de wet geregeld in artikel 7:17 Burgerlijk Wetboek. In dit artikel is bepaald dat een afgeleverde zaak aan de overeenkomst dient te beantwoorden. Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Indien non-conformiteit aangetoond kan worden, is er sprake van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst (een zogeheten wanprestatie). In dit artikel wordt aan de hand van een casus uit de rechtspraktijk van De Moel Eindhoven Advocaten stilgestaan bij één van de gevolgen van non-conformiteit; namelijk ontbinding van de overeenkomst.
In onderhavige casus heeft verkoper via het internet twee vogels aangeboden. Koper valt de advertentie op en hij besluit de twee vogels te kopen voor een bedrag van € 2.000,00. Koper is daarbij in de veronderstelling dat hij twee rasvogels koopt, waarvan één mannetje en één vrouwtje. Na de koop blijkt uit een genetisch onderzoek dat koper echter twee mannetjes heeft gekocht en geen mannetje én een vrouwtje. Vervolgens is uit dit onderzoek gebleken dat de vogels niet van het ras zijn zoals de verkoper het had doen laten voorkomen. Als gevolg van het voorgaande stelt koper dat verkoper ernstig tekort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst, hetgeen een wanprestatie oplevert. Koper beroept zich daarbij op artikel 7:17 en artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek en stelt dat aan hem het recht toekomt om de overeenkomst te ontbinden. Hiertoe schrijft (de advocaat van) koper de verkoper aan, doch de verkoper stemt niet in met de voorgestelde ontbinding, waardoor koper genoodzaakt is zich tot de rechter te wenden.
Voor de koper loopt de zaak uiteindelijk succesvol af. De rechter oordeelt dat er inderdaad sprake is van non-conformiteit op grond van artikel 7:17 Burgerlijk Wetboek, wat een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst oplevert. Op grond van artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek geeft iedere tekortkoming van een partij in de nakoming van een overeenkomst de wederpartij de bevoegdheid om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, tenzij de tekortkoming, gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. De rechter is in dit geval van mening dat de koper met recht de overeenkomst tussen partijen heeft ontbonden.
Wat zijn de gevolgen van de ontbinding? Op grond van artikel 6:271 Burgerlijk Wetboek bevrijdt de ontbinding partijen van de daardoor getroffen verbintenissen. In voornoemde situatie betekent dat dat voor partijen een verbintenis is ontstaan tot ongedaanmaking van de door hen ontvangen prestaties. Dit heeft tot gevolg dat koper de vogels dient terug te geven aan verkoper en verkoper het geldbedrag van € 2.000,00 dient terug te betalen aan koper.
Advies
Mocht u onlangs een aankoop hebben gedaan en is er sprake van non-conformiteit? Aarzel dan niet en neem contact op met Floris de Moel, hij staat u graag te woord en bespreekt uw juridische mogelijkheden.