Twee belangrijke elementen van de arbeidsovereenkomst zijn: 1) dat de werknemer arbeid dient te verrichten en 2) dat de werkgever daarvoor loon dient te betalen. In enkele situaties mag de werkgever geld op het loon van de werknemer inhouden of mag de werkgever het loon van de werknemer met overige kosten verrekenen. Wanneer is dit toegestaan?
Verrekenen van het loon
Een belangrijke wetsbepaling over de verrekening van loon is artikel 7:632 Burgerlijk Wetboek. Dit artikel ziet op het verrekenen van loon gedurende de arbeidsovereenkomst (en niet bij het einde daarvan). De werkgever mag op basis van dit artikel geld inhouden op het loon, onder meer indien de werknemer aan de werkgever een schadevergoeding of een boete dient te betalen. Ook mag de werkgever betaalde voorschotten of teveel betaald loon verrekenen met loon. Tot slot mag de werkgever de huurprijs van een door werkgever aan werknemer verhuurde woning met het loon verrekenen.
Het is niet zo dat de werkgever oneindig loon mag verrekenen; aan de hoogte van het te verrekenen bedrag zijn grenzen gesteld. Er mag namelijk niet verrekend worden met het deel van het loon dat is aan te duiden als de “beslagvrije voet”. Dit is het bedrag dat overeenkomt met 90 % van de bijstandsnorm. De wetgever heeft bepaald dat de werknemer dit bedrag ten minste aan loon moet ontvangen.
Inhouden van loon
Een andere wetsbepaling op grond waarvan de werkgever loon tijdens de arbeidsovereenkomst mag inhouden, is artikel 7:629 lid 5 Burgerlijk Wetboek. Dit artikel ziet op de zieke werknemer en bepaalt:
“(…). Het loon wordt voorts verminderd met het bedrag van de inkomsten, door de werknemer in of buiten dienstbetrekking genoten voor werkzaamheden die hij heeft verricht gedurende de tijd dat hij, zo hij daartoe niet verhinderd was geweest, de bedongen arbeid had kunnen verrichten.”
Dit wetsartikel ziet op de situatie dat de zieke werknemer elders inkomen verwerft. In dat geval mag de werkgever het loon verrekenen met de inkomsten die de werknemer elders (extra) ontvangt.
De strekking van deze bepaling volgend uit de wetshistorie is echter niet dat alle inkomsten die de werknemer elders ontvangt, van het loon mogen worden afgetrokken. Bepalend is of de werknemer het werk waarmee hij het (“extra”) loon verdient, kan verrichten omdat hij door ziekte zijn eigen werk heeft moeten staken. In het algemeen gaat het dan om werkzaamheden die worden verricht in de werktijd die de werknemer anders voor de werkgever beschikbaar zou zijn geweest.
Verder geldt dat de inkomsten die de werknemer ook zou hebben verworven wanneer hij niet ziek zou zijn, niet mogen worden verminderd. Deze inkomsten zou de werknemer namelijk ook ontvangen als hij niet ziek was geweest.
Advies nodig?
Heeft u een vordering op uw werknemer en bent u voornemens dit met het loon te verrekenen? Of heeft uw werkgever uw volledige loon niet uitbetaald? Neem dan contact op met ons kantoor.
Neem contact op met ons kantoor