Het komt vaak voor. U heeft hulp van de curator nodig nadat bijvoorbeeld uw afnemer failliet is gegaan. De curator helpt u graag, maar brengt wel een boedelbijdrage in rekening voor zijn werkzaamheden. Mag de curator dat doen, hoe hoog mag een boedelbijdrage zijn en wat kunt u doen als u het er niet mee eens bent?
De werkzaamheden van een curator
De aangestelde curator krijgt na het uitspreken van het faillissement de taak toegewezen de boedel van de failliet te beheren en te vereffenen. De curator probeert door bijvoorbeeld de inventaris te verkopen een zo groot mogelijk deel van de vorderingen van de schuldeisers te voldoen. De werkzaamheden die een curator verricht moeten in eerste instantie alle schuldeisers ten goede komen.
Er doen zich echter ook situaties voor waarin de curator werkzaamheden moet verrichten die niet de schuldeisers, maar enkel een derde ten goede komen. Bijvoorbeeld de werkzaamheden die de curator verricht ten behoeve van de crediteur die goederen onder eigendomsvoorbehoud heeft geleverd en na faillissement terug wil hebben. Wie draait op voor deze kosten, de schuldeisers of de derde?
De boedelbijdrage
De curator zal doorgaans een boedelbijdrage in rekening brengen bij de derde. Wanneer u bijvoorbeeld goederen heeft geleverd onder eigendomsvoorbehoud, dan wordt u uitgenodigd deze goederen op te komen halen. De curator, of een door de curator aangewezen derde, identificeert de goederen aan de hand van de eigendomspapieren. Deze werkzaamheden kosten tijd en geld. De curator zal voor deze werkzaamheden een boedelbijdrage in rekening brengen en u verzoeken deze bijdrage direct bij het ophalen van de goederen af te rekenen. Mag dat wel?
Verplichting tot betaling?
De rechtbank boog zich al meerdere malen over de vraag of de curator een boedelbijdrage mag vragen en de hoofdregel luidt als volgt: als de kosten uitsluitend worden gemaakt ten dienste van de belangen van de rechthebbende buiten faillissement en niet van de belangen van de gezamenlijke schuldeisers, kunnen de redelijkheid en billijkheid meebrengen dat die kosten worden verhaald op diegenen in wier belang ze zijn gemaakt. Dus ja, de curator mag wanneer er werkzaamheden worden verricht die enkel ten behoeve van u zijn een boedelbijdrage in rekening brengen. Maar, er zijn grenzen met betrekking tot de hoogte van een boedelbijdrage.
Hoe hoog mag een boedelbijdrage zijn?
De maximale hoogte van de boedelbijdrage is afhankelijk van de werkzaamheden die zijn verricht. Voor ‘basiswerkzaamheden’ acht de rechter een bijdrage van 4% van de factuurwaarde van de betreffende goederen redelijk. Basiswerkzaamheden zijn bijvoorbeeld het beoordelen van een eigendomsvoorbehoud en uitlevering van de goederen.
Toch brengt de curator vaak een hoger bedrag in rekening dan volgens de rechtspraak redelijk is. Percentages van 5% tot 8% komen regelmatig voor. U kunt daartegen bij de curator bezwaar maken. Als dat niet tot een oplossing leidt kunt u contact opnemen met de Rechter-Commissaris of een procedure starten.
Hulp nodig?
Heeft u vragen over de bij u in rekening gebrachte boedelbijdrage of heeft u rechtsbijstand nodig, neem dan contact met ons op. Dat mag telefonisch (040 246 66 00 of 0497 – 729 729), per e-mail (info@burgersdemoel.nl) of via onderstaand contactformulier. De eerste en belangrijkste vragen kunnen we vaak direct beantwoorden en daar brengen we niets voor in rekening. Ook bent u altijd welkom bij ons op kantoor. Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen u graag.