Verbod om bemiddelingskosten in rekening te brengen
Bemiddelingskosten, ook wel courtage genoemd, zijn kosten die een bemiddelaar in rekening brengt om een verhuurder en een huurder bij elkaar te brengen. Op grond van artikel 7:427 Burgerlijk Wetboek en artikel 7:417 Burgerlijk Wetboek is het niet toegestaan om bemiddelingskosten in rekening te brengen aan de particuliere huurder indien tweezijdig wordt bemiddeld. Bij arrest de dato 16 oktober 2015 heeft de Hoge Raad dit nog eens bevestigd en de wetgeving op dit punt nader uitgelegd. Het verbod geldt met ingang van 1 juli 2016, door het in werking treden van de “Wet dubbele bemiddelingskosten”, ook voor verhuur van onzelfstandige woonruimten (kamerverhuur). Hiermee is de positie van kamerhuurders op de woningmarkt verbeterd.
Uitzonderingen
Het verbod geldt alleen bij tweezijdige bemiddeling. Dat wil zeggen dat de bemiddelaar zowel voor de huurder als de verhuurder optreedt. Er mogen aldus wel bemiddelingskosten in rekening worden gebracht aan de huurder als hij de bemiddelaar een zoekopdracht geeft en deze bemiddelt bij een woning die geen onderdeel uitmaakt van zijn eigen woningaanbod. De bemiddelaar handelt in dit geval namelijk uitsluitend voor de huurder.
Daarnaast geldt het verbod om bemiddelingskosten in rekening te brengen niet indien de huurder handelt met bedrijfsmatige doeleinden, er is dan immers geen sprake van een particuliere huurder.
In de overige gevallen is het verboden bemiddelingskosten bij de huurder in rekening te brengen. Laat u zich niet misleiden door alternatieve terminologie. Als het gaat om kosten voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod dan mogen deze niet bij de huurder in rekening worden gebracht, ongeacht de noemer van deze kosten.
Bemiddelingskosten terugvorderen
Hoewel het in geval van tweezijdige bemiddeling niet is toegestaan bemiddelingskosten bij de particuliere huurder in rekening te brengen, zien wij dit in de praktijk toch nog met enige regelmaat gebeuren, al dan niet in verkapte vorm. Veel huurders voelen zich gedwongen de bemiddelingskosten te betalen om te voorkomen dat de woning aan hun neus voorbij gaat. Vreest u echter niet, indien u als huurder ten onrechte bemiddelingskosten heeft betaald, kunnen deze in de meeste gevallen worden teruggevorderd bij de bemiddelaar.
Advies
Heeft u vragen over bemiddelingskosten of zijn er ten onrechte bemiddelingskosten bij u in rekening gebracht? Aarzel dan niet en neem direct contact op met onze huurrechtadvocaat Floris de Moel. Hij staat u graag te woord.