• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

17 maart 2016

Aansprakelijkheid banken bij schending zorgplicht

Bent u terecht gekomen in een situatie waarin uw maandelijkse hypotheeklasten te zwaar drukken op uw inkomen? Wellicht heeft de bank bij het verstrekken van de hypothecaire geldlening gehandeld in strijd met haar zorgplicht en kunt u door tijdig in actie te komen een aanzienlijk financieel resultaat bereiken.

Zorgplicht en aansprakelijkheid
De zorgplicht van banken vindt thans haar wettelijke grondslag in de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft). Vóór inwerkingtreding van de Wft rustte op banken ook al een bijzondere zorgplicht, gebaseerd op hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. De vraag is wat deze bijzondere zorgplicht van banken precies inhoudt.

In twee baanbrekende uitspraken van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in december 2015 (Hof Arnhem-Leeuwarden 29 december 2015 en Hof Arnhem-Leeuwarden 29 december 2015), wordt antwoord gegeven op deze vraag.

Het ging in deze zaken om een financieringsconstructie die was gebaseerd op de destijds bestaande latente overwaarde op de huizen van de betrokkenen. Op grond van deze overwaarde werden aanvullende financieringen verleend, waarmee vervolgens werd belegd. De betrokkenen waren ten tijde van de verstrekking van de hypothecaire geldlening niet in staat de financieringslasten volledig te voldoen uit hun inkomen. De betrokkenen waren daarom afhankelijk van de beoogde jaarlijks te behalen rendementen. Vanwege tegenvallende beleggingsresultaten bleek de financieringsconstructie echter niet de opbrengsten te genereren zoals voorgesteld, met als gevolg dat de betrokkenen hun maandelijkse lasten niet meer konden betalen en in financiële problemen terecht kwamen. In deze procedure stelde de stichting die de belangen van verschillende gedupeerden behartigde, dat er sprake was van overkreditering en dat de betrokken banken hadden verzaakt te voldoen aan hun zorgplicht (onderzoeks- en waarschuwingsplicht), op grond waarvan de betreffende banken volgens de stichting aansprakelijk waren voor de door de betrokkenen geleden schade.

Het hof overwoog dat een kredietgever een zelfstandige verplichting heeft om, alvorens zij tot de verstrekking van een hypothecaire geldlening overgaat, te onderzoeken of een consument de financiële lasten verbonden aan de hypothecaire geldlening kan dragen, zodat overkreditering kan worden voorkomen. Hiertoe zal de kredietgever een inkomens- en vermogenstoets dienen uit te voeren.

In deze specifieke gevallen hadden de betrokken banken volgens het hof niet voldaan aan hun zorgplicht doordat zij hadden nagelaten zelfstandig te toetsen of de financieringsconstructie wel verantwoord was voor de betrokkenen. Daarnaast overwoog het hof in één van de uitspraken dat de betreffende bank niet had voldaan aan haar waarschuwingsplicht aangezien zij de betrokkenen niet had gewezen op de risico’s die aan de beleggingsconstructie kleefde en doordat de bank niet zelfstandig had getoetst of de betrokkenen bereid waren dat risico te lopen.

Het hof heeft in beide zaken geoordeeld dat de banken wegens schending van de zorgplicht onrechtmatig jegens de betrokkenen hebben gehandeld en aansprakelijk zijn voor de schade die de betrokkenen hebben geleden. De omvang van de schade moet nog worden vastgesteld in een afzonderlijke schadestaatprocedure.

Met voorgenoemde uitspraken is een basis gelegd om tot schadevergoeding te komen voor gedupeerden van een dergelijke financieringsconstructie. Maar het gaat veel verder dan dat. Ook in andere gevallen van overkreditering (hiervan is sprake indien er meer krediet aan u is verstrekt dan verantwoord was gelet op uw inkomen), is het mogelijk de bank op grond van de zelfstandige zorgplicht aansprakelijk te stellen voor schade ten gevolge van overkreditering. U kunt bijvoorbeeld denken aan de situatie dat u uw maandelijkse lasten niet meer kunt betalen wegens een wijziging in uw inkomen doordat u werkloos bent geworden, arbeidsongeschikt bent geraakt of de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. In deze gevallen kan het zijn dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden door een hypothecaire geldlening te verstrekken zonder dat de risico’s van een terugval in inkomsten zijn ingedekt. Maar ook als simpelweg blijkt dat de bank een onjuiste berekening heeft gemaakt bij het verstrekken van de hypothecaire geldlening, is het soms mogelijk de bank aan te spreken op haar zorgplicht.

Recentelijk nog oordeelde het Gerechtshof Amsterdam (Hof Amsterdam 2 februari 2016) dat de bank in kwestie in strijd had gehandeld met haar zorgplicht wegens overkreditering, veroorzaakt doordat de bank ten onrechte rekening had gehouden met de bonussen die de betrokkene had ontvangen. Het hof oordeelde dat de schade in ieder geval bestaat uit het verschil tussen de financieringslast (de rente) van deze leningen en de mindere financieringslast (de minder te betalen rente) van de leningen die betrokkenen zouden hebben gesloten indien de bank aan haar zorgplicht had voldaan.

Conclusie en advies
Ter voorkoming van overkreditering rust op banken een zelfstandige verplichting om te onderzoeken of een betrokkene de lasten die voortvloeien uit een financiering, gelet op het inkomen en andere relevante factoren, nu en in de toekomst wel kan dragen. Daarnaast rust ook op de onafhankelijke hypotheekadviseur een zorgplicht. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan het zinvol zijn zowel de hypotheekadviseur als de bank aansprakelijk te stellen voor schending van de zorgplicht en de daaruit voortvloeiende schade.

Indien er in uw geval sprake is van overkreditering is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Uit recente jurisprudentie blijkt een tendens waarbij vaker de kant van de consument wordt gekozen.

De ervaring leert dat banken over het algemeen een procedure willen vermijden (wegens precedentwerking) en daarom vaak bereid zijn om de tafel te gaan om een schikking te bereiken. Wij kunnen u bijstaan in het gehele traject van het aanschrijven van/onderhandelen met de bank tot aan het voeren van een procedure teneinde de kredietgever aansprakelijk te stellen en schadevergoeding te vorderen. Gelet op de verjaringstermijn van een rechtsvordering tot vergoeding van schade adviseren wij u niet te lang te wachten met het ondernemen van stappen.

Heeft u het vermoeden dat er in uw situatie sprake is van overkreditering? Aarzel dan niet en neem direct contact op met onze vastgoedadvocaat Floris de Moel. Hij staat u graag te woord.

Neem direct contact op met mr. Floris de Moel

Tags: aansprakelijkheid, banken, overkreditering hypotheek, zorgplicht banken

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Indexeringsclausule in een huurovereenkomst: balanceren tussen redelijkheid en rechtvaardigheid

12 maart 2024 Door Chantal Simons

In de dynamische wereld van huurrecht, waar huurders en verhuurders voortdurend hun belangen … [Lees verder...]

Stoppen met alimentatie betalen omdat inkomen is gedaald ten gevolge van de coronacrisis?

22 februari 2021 Door Marc Burgers

Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die door de overheid zijn genomen om … [Lees verder...]

Kan een werkgever het dragen van een mondkapje verplicht stellen?

11 februari 2021 Door Amy Vincent

De overheid heeft bepaald dat iedereen vanwege het coronavirus vanaf 1 december 2020 verplicht is om … [Lees verder...]

Minder huur betalen tijdens de coronacrisis. De rechtbank beslist dat het mogelijk is.

29 januari 2021 Door Floris de Moel

Veel ondernemers worden op financieel gebied hard geraakt door de coronacrisis. Waar mogelijk worden … [Lees verder...]

Arbeidsrecht

25 januari 2021 Door Amy Vincent

Hebben uitzendkrachten/oproepkrachten ook recht op doorbetaling van loon als er geen of minder werk … [Lees verder...]

Indexering alimentatie per 1 januari 2021

17 december 2020 Door Marc Burgers

In de Wet is bepaald dat een door de rechter vastgestelde alimentatie en een alimentatie die … [Lees verder...]

Mag een persoon die samenwoont met een huurder in het gehuurde blijven na het overlijden van de huurder?

23 november 2020 Door Floris de Moel

In de wet (artikel 7:268 BW) zijn hieromtrent regels opgenomen. Of een persoon die samen met de … [Lees verder...]

Weblog archief

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress