• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

21 september 2015

Ontbindende voorwaarden in arbeidsovereenkomsten

In dit artikel wordt antwoord gegeven op de vraag of ontbindende voorwaarden in arbeidsovereenkomsten zijn toegestaan, en zo ja, onder welke voorwaarden.

Wettelijke grondslag
Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst houdt in dat het dienstverband van rechtswege eindigt in het geval de betreffende voorwaarde – een toekomstige onzekere gebeurtenis – intreedt. De ontbindende voorwaarde vindt zijn grondslag in artikel 3:38 Burgerlijk Wetboek. De wet kent geen specifieke regeling voor ontbindende voorwaarden in arbeidsovereenkomsten.

Voorwaarden toelaatbaarheid
De Hoge Raad heeft reeds in 1992 in het Mungra-arrest bevestigd dat een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst onder bepaalde voorwaarden rechtsgeldig kan zijn. Dit standpunt wordt bevestigd in latere uitspraken van de Hoge Raad. Het gebruik van ontbindende voorwaarden wordt in de rechtspraak wel beperkt. Belangrijke criteria voor de geldigheid van een ontbindende voorwaarde zijn (1) dat geen strijdigheid ontstaat met het stelsel van het ontslagrecht, (2) dat de vervulling van de voorwaarde objectief wordt bepaald en (3) dat na vervulling van de voorwaarde geen invulling meer kan worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst.

Het gesloten stelsel van het ontslagrecht brengt met zich mee dat een ontbindende voorwaarde slechts bij uitzondering kan worden aanvaard. Er mag bijvoorbeeld geen strijd zijn met de ontslagverboden. Een ontbindende voorwaarde inhoudende dat de arbeidsovereenkomst eindigt als een werkneemster zwanger wordt, is bijvoorbeeld nietig. Er geldt namelijk een ontslagverbod tijdens zwangerschap. Dit ontslagverbod mag niet worden doorkruist door een ontbindende voorwaarde.

De tweede voorwaarde, dat de vervulling van de voorwaarde objectief moet worden bepaald, houdt in dat de werkgever geen invloed moet kunnen uitoefenen op het in vervulling gaan van de ontbindende voorwaarde. Anders gezegd, het vervullen van de voorwaarde mag niet afhankelijk zijn van de wil van de werkgever.

De derde voorwaarde is dat na vervulling van de ontbindende voorwaarde geen invulling meer kan worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst. Uit recente rechtspraak blijkt dat thans minder streng aan deze voorwaarde wordt getoetst en dat er dus niet altijd sprake hoeft te zijn van een situatie waarin geen invulling meer kan worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst.

Jurisprudentie
Dat met de derde voorwaarde soepeler wordt omgegaan blijkt uit een arrest van de Hoge Raad de dato 2 november 2012. In deze kwestie ging het om een werknemer die op basis van de Regeling in- en doorstroombanen voor langdurig werklozen (de ID-regeling) bij werkgever in dienst was getreden. Deze regeling hield in dat werkgevers een subsidie konden ontvangen voor het creëren van een arbeidsplaats voor langdurig werklozen. In de aanstellingsbrief van de werknemer was de volgende bepaling opgenomen: “De arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege in het geval en op het moment dat de loonkostensubsidie ten behoeve van u eindigt of vermindert door wijziging van een intrekking van de Regeling (…).”  Vervolgens heeft de overheid de ID-regeling beëindigd. Het Hof oordeelde in deze zaak dat het stopzetten van de subsidie niet tot onmogelijkheid leidde om de overeengekomen werkzaamheden uit te voeren. De arbeidsovereenkomst was hiermee volgens het Hof niet inhoudsloos geworden en het Hof oordeelde in het verlengde hiervan dat de ontbindende voorwaarde nietig was. De Hoge Raad stond daarentegen de ontbindende voorwaarde toe, juist met het oog op het feit dat de arbeidsplaats uitsluitend is gecreëerd in het kader van de ID-regeling.

Een ander, meer recent, voorbeeld is de kwestie waarin Albert Heijn in haar arbeidsovereenkomsten met bepaalde werknemers als ontbindende voorwaarde had opgenomen dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen als een bepaalde Nederlandse taaltoets niet zou worden gehaald. De kantonrechter oordeelde in haar uitspraak van 4 maart 2015 dat deze ontbindende voorwaarde toelaatbaar is en nam daarbij in overweging dat de beoordeling van het al dan niet voldoende beheersen van de Nederlandse taal bij een onafhankelijk instituut ligt en dat Albert Heijn daarop geen invloed kan uitoefenen.

Conclusie
De jurisprudentie over ontbindende voorwaarden laat over het algemeen het beeld zien dat er terughoudend wordt omgegaan met het toestaan van ontbindende voorwaarden in arbeidsovereenkomsten. Dit is ook begrijpelijk, aangezien anders door middel van het opnemen van ontbindende voorwaarden het ontslagstelsel gemakkelijk zou kunnen worden doorkruist en daarmee de rechtsbescherming van werknemers in het gedrang zou komen. Wel lijkt er in recente jurisprudentie soepeler te worden geoordeeld ten aanzien van de toelaatbaarheid van ontbindende voorwaarden in arbeidsovereenkomsten.

Steeds dient van geval tot geval te worden bekeken in hoeverre er sprake is van nietigheid van een ontbindende voorwaarde (zie ook het Mungra-arrest). Alle omstandigheden van het specifieke geval dienen hierbij in aanmerking te worden genomen.

Advies
Heeft u vragen over ontbindende voorwaarden in uw arbeidsovereenkomst(en) of wenst u de toelaatbaarheid van een ontbindende voorwaarde te laten toetsen? Aarzel dan niet en neem direct contact op met ons kantoor, wij staan u graag te woord.

Neem contact op met ons kantoor

Tags: arbeidsovereenkomst, ontbindende voorwaarden, ontslagverbod

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Indexeringsclausule in een huurovereenkomst: balanceren tussen redelijkheid en rechtvaardigheid

12 maart 2024 Door Chantal Simons

In de dynamische wereld van huurrecht, waar huurders en verhuurders voortdurend hun belangen … [Lees verder...]

Stoppen met alimentatie betalen omdat inkomen is gedaald ten gevolge van de coronacrisis?

22 februari 2021 Door Marc Burgers

Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die door de overheid zijn genomen om … [Lees verder...]

Kan een werkgever het dragen van een mondkapje verplicht stellen?

11 februari 2021 Door Amy Vincent

De overheid heeft bepaald dat iedereen vanwege het coronavirus vanaf 1 december 2020 verplicht is om … [Lees verder...]

Minder huur betalen tijdens de coronacrisis. De rechtbank beslist dat het mogelijk is.

29 januari 2021 Door Floris de Moel

Veel ondernemers worden op financieel gebied hard geraakt door de coronacrisis. Waar mogelijk worden … [Lees verder...]

Arbeidsrecht

25 januari 2021 Door Amy Vincent

Hebben uitzendkrachten/oproepkrachten ook recht op doorbetaling van loon als er geen of minder werk … [Lees verder...]

Indexering alimentatie per 1 januari 2021

17 december 2020 Door Marc Burgers

In de Wet is bepaald dat een door de rechter vastgestelde alimentatie en een alimentatie die … [Lees verder...]

Mag een persoon die samenwoont met een huurder in het gehuurde blijven na het overlijden van de huurder?

23 november 2020 Door Floris de Moel

In de wet (artikel 7:268 BW) zijn hieromtrent regels opgenomen. Of een persoon die samen met de … [Lees verder...]

Weblog archief

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress