De diplomatenclausule in een huurovereenkomst is bedoeld voor de situatie dat een verhuurder tijdelijk zijn woning wil verhuren, met het doel daar uiteindelijk zelf weer terug te keren. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan een verhuurder die voor zijn werk tijdelijk naar het buitenland vertrekt en in die periode zijn woning wil verhuren. Door een diplomatenclausule in de huurovereenkomst op te nemen, kan worden voorkomen dat de huurder zich op huurbescherming beroept.
Met de inwerkingtreding van de Wet doorstroming huurmarkt is het toepassingsgebied van de diplomatenclausule verruimd. In dit artikel wordt kort op deze wijzigingen ingegaan.
De diplomatenclausule houdt in dat de verhuurder met de huurder en telkens met een opvolgend huurder kan overeenkomen dat de gehuurde woonruimte na afloop van de overeengekomen termijn moet worden ontruimd.
De eerste verruiming van de diplomatenclausule betreft het geval waarin de verhuurder het gehuurde zelf wil betrekken. De vóór 1 juli 2016 bestaande voorwaarde dat de verhuurder er voordien zelf woonde en er wil terugkeren, is vervallen.
De tweede verruiming houdt in dat de termijn met wederzijds goedvinden kan worden verlengd voordat de met de huurder oorspronkelijk overeengekomen termijn is verstreken. Onder de oude wetgeving was het zo dat een verhuurder zijn woning slechts eenmaal op basis van een diplomatenclausule kon verhuren. Meerdere tussenhuren waren niet toegestaan.
Tot slot is in de wet opgenomen de situatie waarin een zittende huurder tijdelijk vertrekt, wel de huurovereenkomst opzegt, maar het recht op terugkeer heeft bedongen en de verhuurder voor die periode een tijdelijke huurovereenkomst met een derde aangaat. De wet biedt de verhuurder de mogelijkheid dit recht op terugkeer van de vorige huurder te effectueren.
Advies
Wilt u advies over de diplomatenclausule? Aarzel dan niet en neem direct contact op met onze huurrechtadvocaat Floris de Moel. Hij staat u graag te woord.