De coronamaatregelen worden steeds verder versoepeld. Werkgevers richten werkplekken anders in en roepen werknemers weer op om op locatie te komen werken. Dit terwijl voorlopig zoveel mogelijk thuiswerken wel het uitgangspunt blijft. Hebben werknemers het recht om nee te zeggen tegen een oproep van een werkgever om op locatie te komen werken? Hebben werknemers het recht om thuis te werken?
Werkplek
De werkgever bepaalt in beginsel de plaats waar de werkzaamheden van de werknemer worden verricht. Dit is doorgaans de werkplek waar de werknemer werkte voordat de intelligente lockdown van start ging. Het thuiswerken is een vorm (geweest) van de instructiebevoegdheid van de werkgever. Werkgevers hebben werknemers geïnstrueerd tijdelijk thuis te werken. Dat betekent niet dat de werkplek is gewijzigd zodat werknemers in beginsel geen rechten kunnen ontlenen aan de periode dat zij thuis hebben gewerkt.
Oproep werkgever
Aan de oproep van de werkgever om weer op locatie te komen werken, dient gehoor te worden gegeven. Er bestaat in beginsel geen recht op thuiswerken. Dit is anders wanneer de werknemer een gerechtvaardigd belang heeft om thuis te blijven werken. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als de gezondheid of veiligheid van de werknemer in het geding is, of de werkgever niet voldoende zorgt voor een gezonde en veilige werkplek.
Uitspraak
De kantonrechter boog zich op 16 juni 2020 over een zaak waarin de werknemer thuis wilde blijven werken. De werknemer geeft aan dat zij in haar privéleven de social distancing heel serieus neemt en op het werk heeft ervaren dat collega’s zich daar niet goed aan hielden. Dat geeft de werknemer een onveilig gevoel. Ook heeft de werknemer het thuiswerken als zeer efficiënt en positief ervaren. De werknemer wijst op het overheidsadvies om thuis te werken, waar haar werkgever zich niet aan houdt.
De werkgever voert aan dat zij meerdere maatregelen heeft genomen om een veilige werkplek te organiseren. Zo zijn er per e-mailbericht instructies aan alle werknemers verzonden en zijn de werkplekken verdeeld. De stoelen in de kantine zijn verminderd en er staan op meerdere plekken ontsmettingsmiddelen. Voor de werkgever is het belangrijk dat werknemers zo veel mogelijk naar kantoor komen omdat er pakketten moeten worden aangenomen en bestellingen moeten worden verwerkt en verzonden. Dit zijn werkzaamheden die niet vanuit thuis kunnen worden verricht.
De kantonrechter oordeelt bij vonnis van 16 juni 2020 dat de werknemer in het ongelijk moet worden gesteld. Dit niet zozeer op inhoudelijke gronden, maar omdat deze procedure een spoedprocedure betreft. De kantonrechter in kort geding is niet de aangewezen rechter om te beslissen over een werkplekwijziging. Een echt antwoord blijft aldus nog verschuldigd.
Informatie of advies
Wenst u als werknemer of als werkgever meer informatie of advies te ontvangen omtrent het thuiswerken of ten aanzien van andere coronamaatregelen, neem dan geheel vrijblijvend contact op met mr. Marc Burgers. Hij staat u graag (telefonisch) te woord.