Veel werkgevers organiseren jaarlijks een bedrijfsuitje, met als doel de teamspirit te versterken. Er wordt vaak gekozen voor een bijzondere of uitdagende activiteit waarbij in teamverband moet worden samengewerkt. Hoewel de meeste bedrijfsuitjes eindigen in een groot succes, kan het ook zo zijn dat er onverhoopt iets misgaat en één van de werknemers letselschade oploopt. In dit artikel staat de vraag centraal of de werkgever daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld.
Is de werkgever aansprakelijkheid?
Een werkgever heeft een wettelijke zorgplicht voor zijn werknemers en is in veel gevallen aansprakelijk voor schade die een werknemer op de werkvloer of tijdens werktijd oploopt. Maar geldt die aansprakelijkheid ook in geval van een bedrijfsuitje? Dat hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval en van de vraag of het uitje als ‘werk’ kan worden aangemerkt. Een aantal omstandigheden die een rol spelen bij de beoordeling hiervan zijn de volgende:
- Heeft de werkgever zeggenschap over de activiteiten tijdens het bedrijfsuitje?
- Bestond er een verplichting om deel te nemen aan het bedrijfsuitje (althans was er een impliciete deelname eis)?;
- Zijn de activiteiten werkgerelateerd?
- Is de organisatie van het uitje uit handen gegeven aan een extern bureau, zoals een evenementenbureau?
- Zijn de risico’s van het uitje van te voren goed in kaart gebracht en is hier goed op ingespeeld?
Risico’s beperken
Uiteraard geldt, voorkomen is beter dan genezen. Probeer als werkgever de risico’s tijdens een personeelsuitje te beperken. Helaas kan niet alles voorkomen worden. Overweeg daarom een aansprakelijkheidsverzekering met evenementendekking af te sluiten.
Advies
Heeft u als werknemer de pech letselschade te hebben opgelopen tijdens een personeelsuitje? Aarzel dan niet en neem direct contact op met onze letselschadeadvocaat mr. Amy Vincent. Zij bekijkt met u of zij de werkgever aansprakelijk kan stellen voor uw schade.