Een debiteur die niet betaalt is ontzettend vervelend, maar gelukkig hebben we in Nederland voldoende mogelijkheden voor schuldeisers om hun vordering veilig te stellen, bijvoorbeeld door het leggen van een bankbeslag.
Incassering van een onbetaalde vordering door middel van een bankbeslag van een zich in de Europese Unie gevestigde debiteur leek tot voor kort lastig. Zo was voor een bankbeslag een vonnis van een Nederlandse rechter nodig en daarnaast diende er een speciaal document (een zogenaamd exequatur) te worden aangevraagd in de lidstaat waar het bankbeslag gelegd moest worden. Deze procedure was omslachtig, tijdrovend en daarnaast vaak zeer kostbaar, iets wat menig schuldeiser ervan weerhield. Het laten leggen van een grensoverschrijdend bankbeslag vóórdat uitspraak was gedaan door de rechter, het zogenaamde bewarende of conservatoire beslag, vergde een procedure in de lidstaat waar het bankrekeningnummer zich bevond en was daarom nog omslachtiger. Stel dat men conservatoir beslag wilden leggen in Polen, dan moest men zich wenden tot de Poolse rechtbank om naar Pools recht beslagverlof te verkrijgen.
Omdat behoefte bestond aan vereenvoudiging van de beslagprocedures in het buitenland, is door de Europese Unie het zogenaamde Europees bevel tot conservatoire beslaglegging in het leven geroepen. Deze Europese wetgeving is sinds 18 januari 2017 ook in Nederland van toepassing en geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
EAPO
Het Europees bevel tot conservatoire beslaglegging, kortweg het EAPO (European Account Preservation Order) is bedoeld voor geldelijke vorderingen met een (Europees) grensoverschrijdend verband. Bijvoorbeeld een in Nederland gevestigde onderneming met een vordering op een onderneming in Polen. Op basis van de EAPO kan in Nederland eenvoudig en op zeer korte termijn beslagverlof worden verkregen. Met dit verlof kan dan meteen beslag worden gelegd op een bankrekening in het buitenland. Uiteindelijk zal wel nog een procedure gevoerd moeten worden waarin de vordering waarvoor dan inmiddels beslag is gelegd inhoudelijk zal worden beoordeeld, maar deze procedure hoeft pas na beslaglegging gevoerd te worden en kan simpelweg bij de Nederlandse rechter aanhangig worden gemaakt.
Het grote voordeel van deze wijze van beslag leggen is dat het verzoek daartoe gewoon ingediend kan worden bij de Nederlandse rechter en er dus geen gedoe ontstaat met buitenlandse rechters, buitenlandse wetgeving en gewoontes en taalbarrières. De debiteur wordt overigens ook niet vooraf in kennis gesteld van het verzoek tot beslaglegging, zodat de debiteur getrakteerd kan worden op een verrassingsbeslag.
Let wel, het bevel tot beslaglegging is enkel bedoeld voor beslagen op bankrekeningen. Voor andere beslagen zoals bijvoorbeeld op onroerende zaken (woning/registergoed) of roerende zaken blijft de ‘normale’ gang tot de buitenlandse rechter van toepassing.
Kennismaking
Heeft u een vordering op een buitenlandse debiteur en wordt geweigerd te betalen? Wij bekijken graag voor u welke mogelijkheden er zijn en staan u graag bij in een eventuele beslagprocedure. U bent van harte welkom op kantoor voor een kennismaking. Klikt het niet of heeft u er geen goed gevoel bij? Geen probleem, de keuze ligt volledig bij u. Bel ons voor een vrijblijvend advies of voor het maken van een afspraak op 040 246 66 00.