Twee vormen van zekerheidsrechten zijn het pandrecht en het recht van hypotheek. Beiden zijn beperkte rechten, strekkende om op de daaraan onderworpen goederen een vordering tot voldoening van een geldsom bij voorrang boven andere schuldeisers te verhalen (artikel 3:227 Burgerlijk Wetboek). Is het recht op een registergoed gevestigd (bijvoorbeeld een huis), dan is er sprake van een recht van hypotheek. Is het recht op een ander goed gevestigd (bijvoorbeeld een auto, inventaris, een geldvordering, etc.), dan betreft het een pandrecht. In dit artikel geven wij u meer informatie over het pandrecht en wat erbij komt kijken om een dergelijk zekerheidsrecht te realiseren.
Ter zekerheid van een leningsovereenkomst wordt tussen partijen regelmatig een pandrecht gevestigd op bijvoorbeeld machines of voorraden. Wanneer de schuldenaar de lening terugbetaalt, gaat het pandrecht teniet. Wanneer dit niet gebeurt en de schuldenaar is in verzuim met betaling, dan beschikt de pandhouder over het recht van parate executie. Dit houdt in dat de pandhouder het recht heeft om het goed waarop het pandrecht rust, zonder tussenkomst van een rechter, openbaar te verkopen. Met de opbrengst van het verpande goed wordt vervolgens met voorrang de pandhouder betaald. Aan de verkoop van een verpand goed zijn wel eisen verbonden. Laat u hier vooraf goed over informeren. Daarnaast is de pandhouder separatist. Dit houdt in dat de pandhouder bij een faillissement zijn recht kan blijven uitoefenen.
De wet kent twee soorten pandrechten, namelijk vuistpandrecht en het stille pandrecht. Bij vuistpand wordt het betreffende object uit de macht van de pandgever gebracht. Bij het stille pandrecht blijft het verpande object bij de schuldenaar en kan hij deze gewoon blijven gebruiken.
Voor de vestiging van een pandrecht is een notariële of geregistreerde onderhandse akte vereist. De registratie van een onderhandse akte gebeurt bij de Belastingdienst. Als bewijs dat de akte is geregistreerd, voorziet de Belastingdienst de akte van de datum van registratie. Hiermee wordt antedateren van een akte voorkomen. Vervolgens wordt de geregistreerde akte teruggestuurd naar de afzender.
Advies
Heeft u vragen over een verpand object of wilt u zekerheid stellen door middel van verpanding? Wij adviseren u graag en stellen indien nodig een pandakte voor u op. Neem voor meer informatie contact op met Floris de Moel.