Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Werknemers met kinderen worden daardoor geconfronteerd met een lastige situatie, naar het werk gaan kan eigenlijk niet want de kinderen zijn thuis. Dit heeft gevolgen voor u als werkgever, zeker wanneer de thuisblijvende werknemers geen werkzaamheden vanuit huis kunnen verrichten. In deze financieel al moeilijke situatie lijkt het erop dat u met de loonkosten blijft zitten terwijl er veel minder of geen werkzaamheden worden verricht. Wat kunt u doen?
Calamiteitenverlof
Iedere werknemer kan in geval van een calamiteit een beroep doen op betaald calamiteitenverlof. Als een werknemer ’s avonds of in de ochtend plots te horen krijgt dat de school of de opvang gesloten blijft, dan is er sprake van een calamiteit. Er is geen wettelijk maximum aan calamiteitenverlof. Hoe lang een werknemer calamiteitenverlof kan opnemen, hangt af van de situatie. Calamiteitenverlof is bedoeld om een oplossing te zoeken voor een acuut ontstaan probleem. In eerste instantie zal het moeten oppassen op de kinderen als calamiteit worden gekwalificeerd. Wanneer dit probleem echter lang aanhoudt, dan betreft het geen calamiteit meer. Het probleem is dan niet langer acuut, maar structureel van aard.
Zorgverlof
Als een werknemer voor de lange termijn geen oppas kan vinden, dan kan de werknemer zorgverlof aanvragen. In eerste instantie zal dit gaan om kort zorgverlof. De wettelijke regeling bepaalt dat dit verlof maximaal twee werkweken per jaar kan worden opgenomen en dat de werknemer recht heeft op 70% loondoorbetaling. Is er na kort zorgverlof nog steeds geen oplossing? Dan kan de werknemer langdurend zorgverlof opnemen. Dit kan voor maximaal zes werkweken per jaar en deze vorm van zorgverlof is onbetaald.
Zorgverlof is bedoeld voor de werknemer die noodzakelijkerwijs zelf de zorg voor de kinderen op zich moet nemen. U mag bij het inwilligen van zorgverlof best streng zijn. Zo moet er écht geen andere oplossing zijn. De werknemer zal zijn best moeten doen om een andere oplossing te vinden. U kunt bijvoorbeeld voorstellen de werktijden aan te passen. De werknemer kan voorts een beroep proberen te doen op de maatschappelijke steun die thans wordt geboden, zoals bijvoorbeeld de vele aanbiedingen van mensen om op te passen voor werknemers die op de werkvloer hard nodig zijn.
Aanpak
Ook voor werknemers bestaat veel onzekerheid. Vragen over loondoorbetaling, werktijdverkorting en misschien zelfs ontslag spoken bij menig werknemer door het hoofd. Als werkgever kunt u uw werknemers tegemoetkomen door transparant te zijn. Leg aan uw werknemers uit dat het ook voor u een lastige situatie is en dat geprobeerd wordt een balans te vinden tussen de belangen van uw werknemers en de financiële situatie en daarmee de toekomstbestendigheid van uw onderneming. Laat uw werknemers waar mogelijk meedenken. Kunnen ze thuis werken, kan er iets geregeld worden voor de oppas of kunnen werktijden worden aangepast?
Bespreek met de thuisblijvende werknemer de duur van de calamiteit. Houd als richtlijn ongeveer één á twee werkdagen aan. Leg de werknemer uit dat een beroep op zorgverlof mogelijk is, maar dat dit écht alleen mogelijk is in uitzonderlijke situaties. Is er geen sprake van een uitzonderlijke situatie maar wil de werknemer toch thuis blijven om de zorg voor de kinderen op zich te nemen, bespreek dan de mogelijkheid van het opnemen van onbetaald verlof.
Pas wanneer een werknemer niet bereid is om in gesprek te gaan over een oplossing die ook recht doet aan de belangen van de werkgever moeten er ingrijpender maatregelen getroffen worden. Dat is niet iets wat de meeste werkgevers zullen willen, maar helaas is een andere oplossing soms niet mogelijk.
Advies
Wordt u als werkgever getroffen door de gevolgen van het Coronavirus en wilt u meer informatie of advies over uw rechten en plichten in het kader van deze crisis, neem dan geheel vrijblijvend contact op met mr. Marc Burgers. Hij staat u graag (telefonisch) te woord. Uiteraard kunnen ook werknemers die vragen hebben over hun rechten en plichten in het kader van het Coronavirus contact met ons opnemen.