Een volmacht houdt in dat de volmachtgever de bevoegdheid verleent aan een ander, de zogeheten gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (artikel 3:60 van het Burgerlijk Wetboek). Vooral bij (grote) ondernemingen kan een volmacht erg praktisch zijn. Door het verstrekken van volmachten kan de organisatie immers draaiende blijven, ondanks dat de directeur niet bij iedere rechtshandeling aanwezig is.
De wet kent twee soorten volmachten, namelijk de algemene volmacht en de bijzondere volmacht. Op grond van een algemene volmacht is het de gevolmachtigde toegestaan om alle rechtshandelingen namens volmachtgever te verrichten, met uitzondering van hetgeen nadrukkelijk is uitgesloten. Een bijzondere volmacht richt zich slechts tot het verrichten van één rechtshandeling, bijvoorbeeld het kopen van een bepaalde auto.
Gevolgen van een volmacht
Het gevolg van een volmacht is dat de door de gevolmachtigde verrichte rechtshandeling de volmachtgever treft (artikel 3:66 Burgerlijk Wetboek). Dit houdt in dat door de rechtshandeling niet de gevolmachtigde (de werknemer) wordt gebonden, maar de volmachtgever (de onderneming).
Het Burgerlijk Wetboek geeft overigens geen exacte definitie van het begrip rechtshandeling, maar uit de wet blijkt dat hiermee een handeling wordt bedoeld waarmee een rechtsgevolg tot stand komt, zoals een huurovereenkomst, arbeidsovereenkomst, koopovereenkomst, etc.
Functionele volmacht
In de praktijk is veelal sprake van een functionele volmacht. Dit houdt in dat de volmacht voortvloeit uit een bepaalde functie. Partijen mogen alsdan over en weer verwachten dat de betrokken functionaris een bepaalde volmacht heeft. Het gaat in dit geval om een stilzwijgende volmacht, die zijn grondslag vindt in de arbeidsovereenkomst. Zoals een verkoper in een winkel, een filiaaleigenaar of een advocaat.
Gevolgen van een onbevoegde gevolmachtigde
Op grond van artikel 3:61 lid 2 Burgerlijk Wetboek kan de wederpartij ondanks het ontbreken van een volmacht toch beschermd worden. Dit is het geval indien 1) de wederpartij redelijkerwijs mocht aannemen dat een toereikende volmacht was verleend en 2) dit blijkt uit een handelen of nalaten van de pseudo gevolmachtigde. Dit kan onder andere tot gevolg hebben dat de wederpartij de pseudo gevolmachtigde aansprakelijk kan houden voor de door hem geleden schade wegens het niet uitvoeren van de betreffende overeenkomst (artikel 3:70 Burgerlijk Wetboek). Een ander gevolg kan zijn dat de volmachtgever de overeenkomst alsnog bekrachtigt, hiermee neemt de gevolmachtigde de ongeldigheid van de overeenkomst weg en wordt de betreffende overeenkomst alsnog geldig geacht (artikel 3:69 Burgerlijk Wetboek).
Conclusie
Indien u twijfelt aan de bevoegdheid van de gevolmachtigde, raadpleeg dan vooraf het register van de Kamer van Koophandel of vraag een kopie op van de betreffende volmacht.
Indien u zelf een van uw werknemers machtigt namens de onderneming te handelen, is een goede afbakening van de volmacht erg belangrijk. Hiertoe kunt u gebruikmaken van de model volmacht in de webshop van De Moel Eindhoven Advocaten.
Heeft u vragen over (het opstellen van) een volmacht of bent u een overeenkomst aangegaan met een pseudo gevolmachtigde? Neem dan contact op met ons kantoor.
[product id=”3792″ sku=””]