De overeenkomst van opdracht is de overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst, werkzaamheden te verrichten. De overeenkomst van opdracht onderscheidt zich van de arbeidsovereenkomst, doordat bij de overeenkomst van opdracht geen sprake is van een gezagsverhouding (de opdrachtgever geeft geen leiding aan de opdrachtnemer). Daarnaast bestaat er nog een ander verschil tussen deze overeenkomsten. Indien werkzaamheden uit hoofde van een arbeidsovereenkomst worden verricht, is de werkgever verplicht loonheffingen in te houden en af te dragen. In dat geval is de werknemer, in tegenstelling tot de opdrachtnemer, verzekerd voor werknemersverzekeringen en ontvangt hij een uitkering bij ziekte, arbeidsgeschiktheid en werkeloosheid. Ook maakt een werknemer aanspraak op vakantiegeld en vakantiedagen.
Wanneer partijen een overeenkomst van opdracht met elkaar aangaan, maar de daadwerkelijke werkzaamheden komen niet overeen met hetgeen partijen op papier hierover hebben afgesproken, kan de Belastingdienst achteraf oordelen dat er toch sprake is geweest van een arbeidsovereenkomst, dit kan leiden tot naheffingen en boetes. Om aan te tonen dat er sprake is van een overeenkomst van opdracht werd tot 1 mei 2016 door de opdrachtnemer veelal een VAR aangevraagd bij de Belastingdienst. VAR staat voor Verklaring ArbeidsRelatie. Deze verklaring biedt aan opdrachtgevers die werken met freelancers en zelfstandigen duidelijkheid over het inhouden en betalen van loonheffingen.
De VAR is per 1 mei 2016 afgeschaft als gevolg van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Door de afschaffing van de VAR wil de Belastingdienst “schijnzelfstandigen” voorkomen. Dit zijn zelfstandige ondernemers die wel een VAR hebben, maar in de praktijk slechts op papier zelfstandig zijn. De “schijnzelfstandige” werkt feitelijk voor maar één opdrachtgever en doet hetzelfde werk als de medewerkers die wel in loondienst zijn. Door afschaffing van de VAR wenst de overheid daarnaast misbruik van fiscale faciliteiten terug te dringen.
Vanaf 1 mei 2016 is het de bedoeling dat partijen samen een overeenkomst opstellen waaruit blijkt dat er géén sprake is van een (verkapt) dienstverband. De opdrachtgever en opdrachtnemer zijn vanaf 1 mei 2016 beiden verantwoordelijk voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie. Als partijen overeenkomen dat er sprake is van een overeenkomst van opdracht hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en premies voor werknemersverzekeringen af te dragen, met als gevolg dat de opdrachtnemer (de zpp’er) ook geen uitkering ontvangt bij werkloosheid, ziekte of arbeidsovereenkomst. De bedoeling is wel dat partijen werken conform hetgeen zij zijn overeengekomen in de overeenkomst. Indien de feitelijke werkzaamheden niet overeen blijken te komen met de overeenkomst, kan de Belastingdienst handhavend optreden en zijn de opdrachtgever en opdrachtnemer hiervoor beiden aansprakelijk.
Overigens is de VAR / overeenkomst niet verplicht. Een dergelijk document biedt slechts uitsluitsel over het wel of niet inhouden van loonheffingen. Indien hierover geen twijfel bestaat, is een VAR / overeenkomst niet nodig. Zo zal er geen onduidelijkheid bestaan over de aard van de relatie wanneer de opdrachtnemer een grote hoeveelheid opdrachten heeft bij verschillende opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld een metselaar, fotograaf en schilder.
Overgangsrecht
Opdrachtnemers en opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om hun arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat duidelijk is dat de opdrachtnemer niet in loondienst werkt.
Conclusie
De VAR is per 1 mei 2016 afgeschaft. De Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties verplicht de opdrachtgever en opdrachtnemer om met elkaar een overeenkomst te sluiten ter zake hun arbeidsverhouding. Ga tijdig met elkaar rond de tafel om een dergelijke overeenkomst op te stellen en indien gewenst te laten beoordelen.
In de webshop van ons kantoor treft u een overeenkomst van opdracht aan. In deze overeenkomst van opdracht ontbreekt de gezagsverhouding, zodat partijen uitsluiten dat er sprake is van een dienstbetrekking. Hiermee is de overeenkomst van opdracht aldus VAR proof!
Let wel, de Belastingdienst kan achteraf controleren of de overeenkomst van opdracht daadwerkelijk door partijen is nageleefd en hoe de inkomsten in dat kader gekwalificeerd dienen te worden. De overeenkomst alleen biedt dus geen garantie. Wij adviseren u de informatie van de Belastingdienst in aanmerking te nemen.
Mocht u vragen hebben over uw overeenkomst van opdracht, neem dan contact op met ons kantoor.
[product id=”4132″ sku=””]