Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn er een aantal belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht doorgevoerd. Eén van deze wijzigingen heeft te maken met het opheffen van het appèlverbod in ontbindingsprocedures. In het navolgende wordt hier nader op ingegaan.
Oude recht
Onder het oude arbeidsrecht was hoger beroep in een ontbindingsprocedures uitgesloten (ook wel het appèlverbod genoemd). In de jurisprudentie is bepaald dat doorbreking van het appèlverbod in bepaalde uitzonderlijke situaties kan plaatsvinden. Dit laatste is het geval als de kantonrechter buiten het toepassingsgebied van de regeling van artikel 7:685 BW is getreden, deze regeling ten onrechte of met verzuim van essentiële vormen is toegepast, dan wel als bij de behandeling van de zaak een fundamenteel rechtsbeginsel is veronachtzaamd zodat van een eerlijke en onpartijdige behandeling van de zaak niet kon worden gesproken. De mogelijkheid om in hoger beroep de beschikking van de kantonrechter in ontbindingszaken te vernietigen was onder het oude recht dan ook uiterst beperkt.
Wet Werk en Zekerheid
Door invoering van de Wet Werk en Zekerheid is echter per 1 juli 2015 het appèlverbod opgeheven en is het aldus mogelijk om, binnen zekere grenzen, in hoger beroep te gaan in ontbindingsprocedures. Dit is een essentiële wijziging in het ontslagrecht. Een belangrijke vraag die daarbij rijst is welk recht van toepassing is op ontbindingsverzoeken ingediend vóór 1 juli 2015?
Overgangsrecht
Volgens het overgangsrecht worden verzoeken tot ontbinding ingediend vóór 1 juli 2015 afgehandeld op basis van het oude recht. Dit betekent dat in beginsel (behoudens de in alinea 1 opgesomde uitzonderingen) hoger beroep in ontbindingsprocedures niet openstaat. Recentelijk heeft het Gerechtshof Den Haag in lijn met deze bepaling geoordeeld dat de omstandigheid dat (toen nog) over enkele maanden hoger beroep tegen ontbindingsbeschikkingen wel (binnen zekere grenzen) mogelijk zal zijn op grond van het in werking treden van het nieuwe artikel 7:683 lid 2 BW, geen grond oplevert om nu – in welke mate dan ook – te breken met het appèlverbod.
Let op: het appèlverbod geldt dus ook indien het verzoek tot ontbinding is ingediend vóór 1 juli 2015, maar de beschikking van de kantonrechter van na 1 juli 2015 dateert.
Advies
Heeft u vragen over de mogelijkheden om in hoger beroep te gaan in een ontbindingsprocedure of heeft u hieromtrent juridisch advies nodig? Aarzel dan niet en neem direct contact op met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.