Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn er een aantal belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht doorgevoerd. Uiteraard streven wij ernaar de modellen in onze webshop actueel te houden. Om deze reden hebben wij het model van de beëindigingsovereenkomst recentelijk in overeenstemming gebracht met de huidige wetgeving en is deze aldus WWZ proof! In het navolgende worden de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje gezet.
Wijzigingen in de modelovereenkomst
Door invoering van de Wet Werk en Zekerheid heeft de voorheen gehanteerde kantonrechtersformule plaats gemaakt voor de transitievergoeding. Hoewel bij een beëindiging met wederzijds goedvinden een vergoeding niet verplicht is, wordt in de praktijk vaak aangesloten bij de transitievergoeding (voorheen bij de kantonrechtersformule). De transitievergoeding is enerzijds bedoeld als compensatie voor het ontslag en anderzijds is deze bedoeld om de werknemer met behulp van de hiermee gemoeide financiële middelen in staat te stellen de transitie naar een andere baan te vergemakkelijken. In de toelichting op het model van de beëindigingsovereenkomst leest u op welke wijze u kunt berekenen wat de hoogte van de transitievergoeding in een specifiek geval zou moeten zijn.
Daarnaast is er een nieuw onderdeel, verband houdende met het gewijzigde artikel 7:670 lid 2 Burgerlijk Wetboek, aan onze model beëindigingsovereenkomst toegevoegd. Voorgenoemd artikel bepaalt dat een werknemer het recht heeft om de beëindigingsovereenkomst zonder opgaaf van redenen, binnen veertien dagen na de datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, door een schriftelijke, aan de werkgever gerichte, verklaring te ontbinden. Indien de werkgever verzuimt de werknemer in de beëindigingsovereenkomst te wijzen op deze bedenktijd, wordt de termijn waarbinnen de werknemer de beëindigingsovereenkomst zonder opgaaf van redenen kan ontbinden drie weken in plaats van twee weken. Elk beding waarbij dit recht wordt uitgesloten of beperkt, is nietig.
Een derde belangrijke wijziging die gevolgen heeft voor de beëindigingsovereenkomst, houdt verband met het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding (c.q. relatiebeding) is een beding tussen werkgever en werknemer waarbij werknemer wordt beperkt in zijn bevoegdheid om na het einde van de arbeidsovereenkomst op zekere wijze werkzaam te zijn (artikel 7:653 Burgerlijk Wetboek). Nieuw is dat een concurrentiebeding in een tijdelijk contract slechts is toegestaan als de werkgever dit beding zodanig motiveert dat er in dat specifieke geval wel zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen zijn die een concurrentiebeding noodzakelijk maken. Aangezien een concurrentiebeding dus niet meer zo vanzelfsprekend is als voorheen hebben wij de bepaling rondom het concurrentiebeding in de model beëindigingsovereenkomst als facultatief opgenomen. In de toelichting op de beëindigingsovereenkomst leest u meer over de regelgeving rondom het concurrentiebeding.
Advies
Heeft u vragen over de nieuwe Wet werk en zekerheid of heeft u hieromtrent juridisch advies nodig? Aarzel dan niet en neem direct contact op met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.
[product id=”3037″ sku=””]