Het Gerechtshof Leeuwarden heeft recent een uitspraak gedaan over de geldigheid van het concurrentiebeding na wijziging van de functie van werknemer. Deze uitspraak is op zichzelf genomen niet heel revolutionair, echter vormt wel een bevestiging van de heersende jurisprudentie op dit gebied.
Overwegingen Gerechtshof
“Een concurrentiebeding in de zin van artikel 7:653 BW moet opnieuw schriftelijk worden overeengekomen indien de wijziging in de arbeidsverhouding van zo ingrijpende aard is, dat het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder gaat drukken (HR 9 maart 1979, NJ 1979, 467).”
Samenvatting
Kortom; in lijn met de heersende jurisprudentie zal het concurrentiebeding na een functiewijziging pas zijn geldigheid verliezen zodra (1) deze functiewijziging een ingrijpende verandering van de arbeidsverhouding teweeg heeft gebracht én (2) door deze functiewijziging het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. Aan beide voorwaarden zal voldaan moeten zijn.
“Gesteld voor de vraag of op grond van deze regel een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk zijn geldigheid heeft verloren en opnieuw schriftelijk dient te worden overeengekomen, zal de rechter dienen te onderzoeken – en in zijn motivering tot uitdrukking moeten brengen – niet alleen of sprake is van een wijziging van de arbeidsverhouding van ingrijpende aard, maar ook of, en zo ja op grond waarvan, die wijziging meebrengt dat het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder gaat drukken (HR 28 maart 2008, NJ 2008, 503).”
Het is voor werkgevers raadzaam om bij iedere functiewijziging een nieuw concurrentiebeding met de werknemer schriftelijk overeen te komen. Dit kan veel discussie en daarmee juridische problemen en hoge advocaatkosten voorkomen.
Voor werknemers geldt dat zij alert moeten zijn bij het aangaan van een nieuwe functie en zich daarbij moeten afvragen of het concurrentiebeding niet zwaarder op de (nieuwe) functie komt te drukken. Let wel; uit de (lagere) jurisprudentie blijkt dat rechters ook betekenis mogen hechten aan de mate waarin de functiewijziging redelijkerwijs voorzienbaar was voor de werknemer toen deze het concurrentiebeding aanvaardde. Het loont dus ook voor werknemers om zich vooraf goed te laten adviseren en reeds in een vroeg stadium (dus voordat een conflict ontstaat) zich af te vragen of ook op na de functiewijziging het concurrentiebeding zijn geldigheid blijft behouden. Als dat namelijk het geval is, zou je als werknemer er voor kunnen kiezen om expliciet met de werkgever af te spreken dat het concurrentiebeding na de functiewijziging vervalt of anders (= minder beperkend) wordt geformuleerd.
Advies
Voor meer advies kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Neem contact op met ons kantoor
Geef een reactie