• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

9 september 2019

Je maakt allebei een verkeersfout. Wie betaalt de schade?

Op 22 maart 2017 rijdt een motorbestuurder een kruising tegemoet. Het kruispunt ligt in een 30 km per uur zone. Aan alle toegangswegen richting het kruispunt staat een waarschuwingsbord met de tekst ‘gevaarlijke kruising’. Aan de motorbestuurder wordt door een van links komende automobilist geen voorrang verleend. De motorbestuurder en de automobilist botsen. Partijen verwijten elkaar het begaan van verkeersfouten. De motorbestuurder zou te hard hebben gereden, de automobilist zou geen voorrang hebben verleend. Wie is aansprakelijk voor het ongeval?

Omdat partijen er niet uitkomen, buigt de rechter zich in juni 2019 over deze kwestie. Het staat vast dat de automobilist geen voorrang heeft verleend aan de motorbestuurder en aldus een verkeersfout heeft gemaakt. Dat heeft tot gevolg dat de automobilist in beginsel aansprakelijk is voor de door de motorbestuurder geleden schade. De vergoedingsplicht van de automobilist kan verminderd worden wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de motorbestuurder kan worden toegerekend. Bijvoorbeeld de mogelijkheid dat de motorbestuurder te hard heeft gereden.

Verkeersongevallenanalyse

Op de plaats van het ongeval is een verkeersongevallenanalyse (VOA) gedaan. Uit een dergelijk onderzoek zou kunnen blijken hoe hard de motorbestuurder heeft gereden. Door het ontbreken van bandafdrukken kan in dit geval aan de hand van de VOA niet opgemaakt worden hoe hard de motorbestuurder heeft gereden. Maar de automobilist heeft nog twee getuigen achter de hand. Beide getuigen verklaren dat de motorbestuurder te hard reed. Zij verklaren onder andere het volgende:

“Ik weet dat je 30 km per uur mag rijden. Ik weet zeker dat de motor dit niet reed. Hoe hard deze wel reed kan ik niet goed inschatten.”

“Ik kan u niet exact vertellen hoe gard de motorfietser reed. Ik denk dat hij op dat moment ongeveer 40 km/h reed.”

Daarnaast beschikt de automobilist over een schaderapport. Een expert heeft de schade aan de auto onderzocht en voorzichtig enkele conclusies getrokken. Gezien de ‘werpafstand’ van de motorbestuurder, de schade aan de auto en de aannemelijkheid dat de motorbestuurder het gas nog heeft losgelaten voordat partijen zijn gebotst, lag de snelheid van de motorbestuurder volgens de expert tussen de 40 en 60 km per uur. Te hard dus.

Overwegingen rechter

De rechter neemt aan dat de motorbestuurder te hard heeft gereden, ook al is het onduidelijk hoeveel te hard. De automobilist stelt vervolgens dat de botsing minder groot zou zijn geweest indien de motorbestuurder minder hard had gereden. Ook daarin geeft de rechter de automobilist gelijk. Maar toch beslist de rechter vervolgens dat de automobilist de volledige schade van de motorbestuurder dient te vergoeden. Hoe kan dat?

De rechter maakt in iedere aansprakelijkheidskwestie een afweging op grond van billijkheid om te bepalen hoe de schade verdeeld moet worden. In deze kwestie beslist de rechter dat de door de automobilist gemaakte fout, het niet verlenen van voorrang, zó ernstig is, dat de schade van de motorbestuurder volledig voor rekening van de automobilist moet komen. Ook al reed de motorbestuurder te hard. De rechter heeft daartoe het volgende overwogen:

“De snelheidsovertreding was gering en de kruising was overzichtelijk. Onder het bord “gevaarlijke kruising” staat de tekst “let op verkeer van rechts voorrang”. (…) [De automobilist] heeft [de motorbestuurder] niet gezien, terwijl hij een bijzondere manoeuvre maakte waarbij het nodig is extra oplettend te zijn. (…) Dit handelen heeft voor [de motorbestuurder] echter zeer nadelig uitgepakt. Hij heeft ernstig letsel opgelopen. Hij heeft zijn linker schouder, rechter pols, bekken, linker heup en zijn rechter bovenbeen gebroken. hij heeft veel behandelingen moeten ondergaan, er zullen nog behandelingen volgen en hij zal vermoedelijk blijvend gevolgen van het ongeval ondervinden.”

Conclusie

Bij verkeersongevallen is vaak sprake van (verkeers)fouten aan de zijde van beide partijen. De een verleende geen voorrang, de ander reed te hard. De een gaf geen richting aan, de ander hield niet voldoende afstand. De een keek niet in zijn spiegels, de ander droeg geen gordel. Dat uzelf ook voor een gedeelte fout bent geweest, betekent echter niet zonder meer dat u geen aanspraak heeft op vergoeding van (een gedeelte van) de schade. Leg uw situatie kosteloos voor aan mr. Amy Vincent en laat haar een eerste inschatting maken van de haalbaarheid van uw schadeverhaal.

Tags: schade, schaderapport, schadevergoeding, verkeersfout, verkeersongevallenanalyse

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Wij geven u gratis juridisch advies

  • Wij nemen binnen kantooruren direct contact met u op. Wanneer u dat liever op een ander moment heeft, dan kunt u dat bij uw verhaal aangeven.

Je maakt allebei een verkeersfout. Wie betaalt de schade?

9 september 2019 door: Amy Vincent

Op 22 maart 2017 rijdt een motorbestuurder een kruising tegemoet. Het kruispunt ligt in een 30 km … [Lees verder →]

Affectieschade. Wie krijgt wat vergoed?

23 mei 2019 door: Amy Vincent

Het kan gebeuren. Iemand in uw directe omgeving wordt slachtoffer van een ongeval of misdrijf … [Lees verder →]

Smartengeldvergoeding van € 150.000 voor motorrijder

9 mei 2019 door: Amy Vincent

Op 19 december 2018 heeft de rechtbank uitspraak gedaan over de hoogte van de verschuldigde … [Lees verder →]

Meer artikelen over letselschade →

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress