We kennen allemaal wel de verplichting van werkgever om bij einde dienstverband de opgebouwde maar niet-genoten vakantiedagen te vergoeden. Dit is wettelijk bepaald in artikel 7:641 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek en wordt ook vaak in beëindigingsovereenkomsten opgenomen. Maar wat als de werknemer nu juist te veel vakantiedagen heeft opgenomen?
Uitspraak
De kantonrechter te Zaandam oordeelde onlangs dat indien een werknemer te veel vakantie heeft opgenomen, daaruit voor de werknemer niet zonder meer de verplichting voortvloeit om deze dagen/uren aan de werkgever te vergoeden. De kantonrechter overweegt:
“Volgens de arbeidsovereenkomst was het uiteindelijk werkgever die besliste of en zo ja, wanneer, vakantie-uren werden opgenomen. Indien te veel uren zijn toegekend, dan levert dat op zichzelf geen rechtsgrond op voor een vergoedingsplicht aan de kant van de werknemer na afloop van het dienstverband. Dat zou alleen anders zijn indien de werkgever, geconfronteerd met een verzoek tot toekenning van vakantie-uren waarop de werknemer op dat moment (nog) geen recht heeft, vóór het toekennen daarvan op duidelijke en voor geen redelijk misverstand vatbare wijze met de werknemer zou hebben afgesproken, dat de tegenwaarde daarvan zou moeten worden terugbetaald, indien het dienstverband zou eindigen voordat weer voldoende vakantie saldo zou zijn opgebouwd.”
Samenvatting
Er bestaat geen vergoedingsplicht voor de werknemer ten aanzien van te veel genoten vakantiedagen, tenzij dit vooraf duidelijk en ondubbelzinnig met de werknemer is overeengekomen.
Mijns inziens laat deze uitspraak onverlet de mogelijkheid om (nadien) in de onderhandelingsfase van een beëindiging anders met elkaar overeen te komen en wel -ten nadele van de werknemer- een vergoedingsplicht in de beëindigingsovereenkomst op te nemen.
Voor de hele uitspraak, klik hier.
Geef een reactie