• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

28 april 2013

Flexibele arbeid: de mupper!

MUP-contract Een vorm van een flexibel inzetbare oproepkracht is de zogeheten “mupper”, te weten de oproepkracht ‘Met een Uitgestelde Prestatieplicht’. Dit houdt in dat de prestatie pas wordt geleverd op het moment dat de werknemer daadwerkelijk werkzaamheden verricht. De arbeidsovereenkomst van de mupper (het zogenaamde MUP-contract) bestaat uit een minimaal aantal uren per week of per maand. De mupper mag een oproep van de werkgever in beginsel niet weigeren.

Op het moment dat de mupper minder werkt dan overeengekomen, is er sprake van minuren. Indien de mupper meer uren werkt dan overeengekomen, worden dat meeruren genoemd. In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de vraag of minuren aan de werknemer uitbetaald dienen te worden en of gemaakte meeruren eventueel verrekend mogen worden met (wel uitbetaalde) minuren van een eerdere periode.

Wettelijke basis

Op basis van artikel 7:627 BW is de werkgever in beginsel niet verplicht loon te betalen voor de tijd dat de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht. Dit zou aldus betekenen dat indien de werknemer minder uren werkt dan in het mup-contract is overeengekomen, de werknemer ook slechts de gewerkte uren krijgt uitbetaald. Dit uitgangspunt kent echter een aantal uitzonderingen, waaronder artikel 7:628 BW.

Artikel 7:628 lid 1 BW bepaalt dat de werknemer het recht op het overeengekomen loon behoudt indien hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen. Een werkgever dient er conform 7:628 lid 1 BW dan ook voor te zorgen dat er een dusdanige omvang aan arbeid beschikbaar is, opdat de werknemer zijn arbeidsomvang conform de overeenkomst kan vervullen. Indien de werkgever daarvoor niet of onvoldoende kan zorgen, is dat een risico voor de werkgever en mogen de alsdan ontstane minuren niet bij de werknemer in rekening worden gebracht. De werkgever dient dan ook de overeengekomen arbeidsduur uit te betalen.

Voor de vraag of eventueel gemaakte meeruren verrekend mogen worden met minuren van een eerdere periode, geldt dat de werknemer kan stellen dat de minuren zijn gemaakt door toedoen van de werkgever (ex artikel 7:628 lid 1 BW) en dat het ontstaan van deze min-uren aldus voor rekening van de werkgever dient te komen. De wetgeving biedt echter niet direct een antwoord op de vraag of de meer-uren met de min-uren verrekend mogen worden. Daarom dient -voor de beantwoording van deze vraag- te worden aangesloten bij de jurisprudentie, waarin wettelijke bepalingen nader worden uitgelegd.

Jurisprudentie

Uit vaste jurisprudentie ten aanzien van artikel 7:628 lid 1 BW blijkt dat het aan de werkgever is om gedurende de arbeidsuren voor arbeid zorg te dragen. In dat geval heeft de werknemer tenminste recht op betaling van loon gedurende de overeengekomen, maar niet gewerkte, uren. Er bestaat kortom recht op loon over de zogenaamde (overeengekomen maar niet gewerkte uren) min-uren.

In de jurisprudentie wordt verder benadrukt dat de tegenhanger van min-uren, de meer-uren zijn. Ter compensatie c.q. verrekening van deze meer-uren kan uitbetaling van de gemaakte meer-uren volgen. Ook kan er een zogenaamde “tijd-voor-tijdregeling” gelden. Bij een tijd-voor-tijdregeling geldt dat de werknemer een extra gewerkt uur op een later moment als vrije tijd kan opnemen. Op basis van voornoemde jurisprudentie kunnen onbetaalde meer-uren echter ook verrekend worden met wel betaalde min-uren.

Uit de jurisprudentie blijkt tenslotte dat een werkgever, behoudens andersluidende afspraken of regelingen, nooit min-uren in geld van een werknemer kan terugvorderen. Ofwel er staan onbetaalde meer-uren tegenover, ofwel het komt voor rekening en risico van de werkgever dat hij voor de werknemer voor die min-uren geen werk had. De werknemer heeft dan immers toch recht op zijn loon, nu hij gedurende de betreffende uren wel beschikbaar is geweest voor arbeid.

Conclusie

Conform artikel 7:628 lid 1 BW dient de werkgever te zorgen voor een dusdanige omvang aan arbeid, opdat de werknemer zijn arbeidsomvang conform het (mup-)contract kan vervullen. Een tekort aan arbeidsomvang dient in de meeste gevallen voor rekening van de werkgever te komen, zo bepaalt ook de jurisprudentie.

Een grondslag voor de verrekening van de min- en de meer-uren is slechts te vinden in de jurisprudentie. Op basis daarvan is het toegestaan de betaalde min-uren te verrekenen met (op dat moment nog) onbetaalde meer-uren. Wat echter niet is toegestaan, is om min-uren in geld van een werknemer terug te vorderen.

Advies

Mocht u na het lezen van dit artikel vragen hebben en/of advies wensen over flexibele arbeid, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Neem contact op met ons kantoor

Tags: advocaat, arbeidsrecht, Eindhoven, mup-contract, mupper

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress