De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om de regeling voor vakantie en verlof aan te passen. Aanpassing van de wet was noodzakelijk aangezien afgelopen jaren uit diverse uitspraken van het Europose Hof van Justitie is gebleken dat de Nederlandse wetgeving op dit punt in strijd was met de Europese arbeidstijdenrichtlijn.
De nieuwe wet heeft een aantal belangrijke wijzigingen tot gevolg. De wet treedt per 1 januari 2012 in werking.
Vakantieopbouw tijdens ziekte
Ten eerste hebben werknemers die langdurig ziek zijn voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als gezonde werknemers. Nu hebben zieke werknemers minder wettelijke vakantiedagen dan gezonde werknemers. Door de wetswijziging krijgen zieke werknemers dezelfde minimumaanspraken op vakantie als andere werknemers (20 dagen bij een voltijds dienstverband, ook wel de “wettelijke vakantiedagen” genoemd). De bovenwettelijke vakantiedagen, die bij individuele arbeidsovereenkomst of CAO kunnen worden overeengekomen, zijn niet aan dit regime gebonden.
Vervaltermijn vakantiedagen
Ten tweede wordt een vervaltermijn voor de wettelijke vakantiedagen geïntroduceerd. Het kabinet wil daarmee stimuleren dat werknemers regelmatig vakantie opnemen en niet jarenlang dagen opsparen. Met dat laatste wordt een halt toegeroepen aan de opbouw van de welbekende “verlofstuwmeren”.
De aanspraak op de wettelijke vakantiedagen vervalt zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven. De wetgever wil hiermee bevorderen dat alle (gezonde en re-integrerende) werknemers in het belang van hun veiligheid en gezondheid regelmatig vakantie nemen. Het doel van de regeling is uitval wegens overbelasting te voorkomen.
De maximale termijn om wettelijke vakantiedagen op te nemen geldt niet voor werknemers die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest vakantie op te nemen, bijvoorbeeld bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is het voor werkgever en werknemer mogelijk in onderling overleg (bij schriftelijke arbeidsovereenkomst) de vervaltermijn te verlengen. Extra, de zogenaamde bovenwettelijke, vakantiedagen vallen buiten deze nieuwe regeling.
Vakantie tijdens ziekte
Ten derde wordt in de nieuwe wet verduidelijkt dat ook tijdens ziekte vakantie kan worden opgenomen en dat zieke werknemers tijdelijk worden vrijgesteld van de re-integratieverplichtingen. De opgenomen vakantiedagen worden alsdan op het vakantietegoed in mindering gebracht. Het gaat dan om een vermindering van vakantiedagen voor de gehele arbeidsduur, dus niet alleen voor de uren dat de werknemer daadwerkelijk arbeid kan verrichten.
Kortom; daar waar zieke werknemers als gevolg van de nieuwe wetgeving volledige opbouw van vakantiedagen krijgen, ongeacht het aantal uren dat daadwerkelijk arbeid wordt verricht, zal zodra vakantie wordt opgenomen ook over de volledige contractuele arbeidsduur vakantiedagen op het tegoed in mindering kunnen worden gebracht.
Contact
Heeft u vragen over deze materie, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.
Neem contact op met ons kantoor
Anneke Vermeer zegt
Goedendag meneer Leenders,
afgelopen week heb ik voor het eerst een vakantiekaart van mijn werkgever mogen ontvangen. Iets is mij niet geheel duidelijk. ik heb wettelijke vakantieuren is mij duidelijk. bovenwettelijke vakantieuren is mij duidelijk. Maar dan heb ik nog 30 vakantie uren verkregen met doorwerken bij ziekte van collega’s, ondernemingsraad uren. Deze uren moet ik voor 1 april 2012 hebben opgenomen, zo niet dan worden ze afgeschreven. Over deze uren heb ik niets vernomen en dus vraag ik mij het volgende af: horen deze uren ook niet bij de bovenwettelijke uren? En mag een werkgever zomaar beslissen dat deze uren in een ander hokje passen?
Ik hoor graag uw antwoord hierop
met vriendelijke groet,
Anneke Vermeer
mr. Haiko Leenders zegt
Geachte mevrouw Vermeer,
Als ik uw verhaal goed begrijp, heeft u overuren/meeruren gewerkt en worden deze door uw werkgever als vakantieuren aangemerkt. Normaal gesproken behoren overuren/meeruren te worden uitbetaald, tenzij er andere afspraken over zijn gemaakt. Dat laatste kan ik niet uit uw verhaal opmaken. U zult specifieker moeten zijn in uw vraagstelling, wil ik deze goed kunnen beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
mr. Haiko Leenders