Per 1 oktober 2012 treedt de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht in werking. Wat heeft dit voor gevolgen voor (startende) ondernemers?
Het huidige BV-recht is aan strenge wet- en regelgeving gebonden. Dit wordt voor (startende) ondernemers mogelijk als belemmering gezien. Om het oprichten van een BV voor ondernemers derhalve aantrekkelijker te maken, treedt vanaf 1 oktober 2012 de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht in werking, ook wel bekend onder de naam Flex-BV. Door het vergemakkelijken en flexibiliseren van de huidige regels, beoogt de overheid het oprichten van een BV voor (startende) ondernemers toegankelijker te maken.
In dit artikel worden de voornaamste wetswijzigingen kort toegelicht.
Startkapitaal
Onder het huidige recht is een startkapitaal van € 18.000 vereist. Met het verplichte minimumkapitaal beoogt de wetgever toekomstige crediteuren te beschermen. Gebleken is echter dat het startkapitaal van € 18.000 weinig effectieve verhaalsmogelijkheden biedt voor crediteuren. Op basis van voornoemde constatering en de mogelijk (hoge) financiële drempel voor startende ondernemers, wordt het verplichte startkapitaal vanaf 1 oktober 2012 geheel afgeschaft.
Om de positie van schuldeisers evenwel zeker te stellen, wordt een zogeheten uitkeringstoets aan het BV-recht toegevoegd. Voornoemde houdt in dat het uitkeren van winst slechts kan geschieden door goedkeuring van het bestuur. Het bestuur is hierbij verplicht de goedkeuring te weigeren als het weet of behoort te weten, dat door uitkering van dividend niet meer voldaan kan worden aan de vorderingen van schuldeisers. Indien achteraf blijkt dat door het bestuur onterecht toestemming is verleend voor de uitkering, dan kunnen de bestuurders die de betreffende beslissing hebben genomen, hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.
Aangezien het wettelijke startkapitaal wordt afgeschaft, is niet langer een bankverklaring en accountantsverklaring vereist. Ook deze plichten komen vanaf 1 oktober 2012 dan ook te vervallen.
Stemrechtloze en winstrechtloze aandelen
Tot op heden heeft iedere aandeelhouder recht op winstdeling en een stem tijdens de algemene ledenvergadering. Vanaf 1 oktober 2012 is het echter ook mogelijk om als ondernemer stemrechtloze en winstrechtloze aandelen uit te geven. De uitgifte van dergelijke aandelen dienen vooraf in de statuten te zijn bepaald. Stemrechtloze aandelen geven de aandeelhouder geen stemrecht in de algemene ledenvergadering en de winstrechtloze aandelen bieden de aandeelhouder geen of slechts een beperkt recht op deling in de winst. Het uitgeven van voornoemde aandelen kan in bepaalde situaties wenselijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan werknemersparticipatie (stemrechtloze aandelen) of een familiebedrijf waarbij de aandeelhouder slechts nog medezeggenschap wil over de besluiten en verder geen belang of behoefte heeft bij het ontvangen van dividend (winstrechtloze aandelen). Een aandeel kan niet gelijktijdig zowel stemrechtloos als winstrechtloos zijn.
Besluitvorming
Om het handelen namens de BV spoediger te laten verlopen, is het na 1 oktober 2012 mogelijk om besluiten te nemen buiten de aandeelhoudersvergadering om. Voorwaarde in dergelijke situaties is wel dat alle vergadergerechtigden hiermee instemmen. Daarnaast wordt het ook mogelijk om buiten Nederland te vergaderen.
Blokkeringsregeling
Onder het huidige recht is er sprake van een verplichte blokkeringsregeling bij de overdracht van aandelen. Dit houdt in dat alvorens de overdracht van aandelen plaats kan vinden, de vervreemder de aandelen voor dient te leggen aan haar medeaandeelhouders. Tevens dient de vervreemder goedkeuring te hebben van de daartoe aangewezen persoon zoals bepaald is in de statuten. Met ingang vanaf 1 oktober 2012 wordt voornoemd proces flexibeler, men kan de overdrachtswijze van aandelen dan namelijk zelf bepalen in de statuten.
Tot slot wil ik u erop wijzen dat door de nieuwe wetgeving per 1 oktober 2012 geen nieuwe rechtsvorm in werking treedt. De bestaande BV betreft dezelfde rechtsvorm als de komende Flex-BV en vice versa. De titel Flex-BV is louter de naam die aan de nieuwe wetgeving is gekoppeld.
Contact of advies
Indien u nog vragen heeft na het lezen van dit artikel of u bent van plan een eigen (Flex-)BV op te starten, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten. Wij verlenen graag onze bijstand of voorzien u van juridisch advies.
Geef een reactie