• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

5 mei 2011

Verplicht met pensioen?

In veel arbeidsovereenkomsten en/of CAO’s is opgenomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar wat als u als werknemer graag zou willen doorwerken? Kunt u verplicht worden om de beëindiging van de arbeidsovereenkomst te accepteren?

Dat een arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, wordt ook wel een ‘pensioenbeding” genoemd. Het pensioenbeding is de laatste jaren omstreden. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat werknemers met hun 65ste met pensioen gaan. Dat wordt uiteraard aangewakkerd door het maatschappelijk en politieke debat over de AOW-gerechtigde leeftijd en de verhoging daarvan.

Heersende leer?
In de jurisprudentie is het pensioenbeding afgelopen jaren regelmatig aan de orde geweest. De algemeen aanvaarde leer dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtelijke leeftijd, is daarbij ter discussie gesteld.

Strikt juridisch genomen is het namelijk niet zo vanzelfsprekend dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Uit het gesloten stelsel van het arbeidsrecht kan worden afgeleid dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd niet zo maar van rechtswege kan eindigen. Deze dient te worden opgezegd zoals dat bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd het geval is.

De kantonrechter Amsterdam heeft in 2008 voornoemd standpunt ook ingenomen. Volgens de kantonrechter eindigt een overeenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege en een voor onbepaalde tijd naar haar aard per definitie niet. Onbepaald betekent immers een open einddatum. Deze uitspraak is in 2009 door de kantonrechter Delft bevestigd. Volgens de kantonrechter is er geen wettelijke grondslag voor de redenering dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Daar werd nog aan toegevoegd dat ook de gewoonte dat een werknemer stopt op zijn 65e jaar niet meer actueel is.

Terug bij af?
Daarmee leek het er even op dat de jurisprudentie een duidelijke, nieuwe lijn zou hebben ingezet. Daar is echter recent (april 2011) een stokje voor gestoken door de kantonrechter Dordrecht. Diens uitspraak is juist weer in lijn met de eerder zo aanvaarde leer dat arbeidsovereenkomsten van rechtswege eindigen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

De kantonrechter Dordrecht neemt vrij eenvoudig aan dat wel sprake is van een beëindiging van rechtswege vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, dit terwijl er zelfs geen pensioenbeding tussen partijen was overeengekomen. De kantonrechter verwijst naar artikel 7: 667 lid 1 BW waarin is bepaald dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt wanneer de tijd is verstreken bij overeenkomst, bij de wet of door het gebruik aangegeven. Werkgever beroept zich op het “gebruik in de bedrijfstak” en stelt dat op grond daarvan de arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Het door werkgever gestelde “gebruik” wordt aangenomen.

Conclusie
De jurisprudentie is toch niet zo eenduidig zoals wij tot voor kort dachten. Ook zonder een pensioenbeding kan een werknemer verplicht worden om met 65 jaar met pensioen te gaan indien dat binnen de branche “gebruikelijk” is. Als werkgever doet u er goed aan om toch een pensioenbeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Dat zal de discussie wellicht vergemakkelijken. Desondanks dient u er nog wel steeds rekening mee te houden dat een werknemer met een beroep op de jurisprudentie een beëindiging succesvol kan aanvechten.

Contact 

Heeft u vragen over deze materie, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.

Neem contact op met ons kantoor

Tags: Advocaat Eindhoven, arbeidsrecht, pensioen, specialist

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Reacties

  1. Hendrik zegt

    21 mei 2011 om 10:09

    Interessant artikel. Ik zou graag meer informatie ontvangen.
    Hendrik

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress