• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

28 januari 2013

Re-integratie en ontslag

Tijdens afwezigheid in verband met ziekte zijn zowel werkgever als werknemer verplicht er alles aan te doen om werknemer zo spoedig mogelijk te laten re-integreren in het werkproces. Indien een van de partijen dit nalaat, kan dit consequenties hebben voor een eventuele ontslagvergoeding bij beëindiging van het dienstverband. Dit volgt uit een recente uitspraak van de rechtbank Utrecht.

Casus
Werknemer is sinds 2002 in dienst van werkgever. In maart 2009 heeft werknemer zich ziek gemeld. In de probleemanalyse, door de bedrijfsarts opgesteld, is te lezen dat er sprake is van beperkingen in het functioneren van arm en hand en dat werknemer als gevolg hiervan haar werk tijdelijk niet kan verrichten. In de periodieke evaluaties die volgen, blijkt dat er geen sprake is van vooruitgang in het herstel van werknemer.

In 2010 wordt in opdracht van het UWV een  onderzoek ingesteld naar de uitvoering van het re-integratietraject.

In 2011 oordeelt het UWV dat werkgever tekort is geschoten in haar re-integratieverplichtingen. De arbeidsdeskundige van het UWV vat de tekortkomingen als volgt samen:
• werknemer is geheel niet werkzaam geweest terwijl zij met haar beperkingen wel inzetbaar was;
• er is onvoldoende ondersteuning geboden;
• er is onvoldoende gecommuniceerd;
• re-integratietraject 2e spoor  is te laat ingezet.

Naar aanleiding van dit besluit volgt een gesprek tussen werkgever en werknemer. Werknemer heeft tijdens dit gesprek te kennen gegeven dat zij zich zowel lichamelijk als psychisch volledig arbeidsongeschikt acht. Werknemer start vervolgens een ontbindingsprocedure en vordert een ontbindingsvergoeding van werkgever.

De kantonrechter geeft aan dat beëindiging van een langdurige dienstverband wegens arbeidsongeschiktheid, een onvoldoende grond oplevert voor toekenning van een beëindigingsvergoeding. Mocht er sprake zijn van bijzondere omstandigheden, dan kan van voornoemde afgeweken worden. Er is sprake van bijzondere omstandigheden als bijvoorbeeld de werkgever haar re-integratieverplichtingen niet nakomt. De kantonrechter acht een vergoeding desondanks niet redelijk. De werknemer heeft zich tegen het re-integratietraject namelijk verzet door te stellen dat zij niet kon werken. Van een actief meedenkende houding was daardoor geen sprake.

De conclusie van de kantonrechter is dan ook dat zowel de werkgever als de werknemer tekort is geschoten in de re-integratieverplichtingen. Hierdoor bestaat er voor de werknemer geen grond voor het toekennen van een beëindigingsvergoeding. De ontbinding tussen partijen wordt daarbij tevens uitgesproken.

Sancties niet naleven van re-integratieverplichtingen
Zoals blijkt uit bovenstaande casus, wordt van de werkgever en de werknemer een behoorlijke inspanningsverplichting verlangd ten aanzien van het re-integratietraject tijdens ziekte. Maar wat bedoelt de wetgever nu eigenlijk met deze re-integratieverplichtingen en wat zijn de sancties bij niet-naleving hiervan?

Gedurende het dienstverband dient de werkgever alles in het werk te stellen om de werknemer te re-integreren op de werkvloer. Indien dit inhoudt dat de werknemer de bedongen arbeid (het werk dat partijen zijn overeengekomen in de arbeidsovereenkomst) door ziekte (tijdelijk) niet kan verrichten, dan dient de werkgever op grond van de werkgeversplicht (artikel 7:658a BW) op zoek te gaan naar “passend werk” voor de werknemer binnen (1e spoor) of buiten (2e spoor) de eigen organisatie. Passend werk wordt gedefinieerd als “alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem of haar kan worden gevergd.” Op grond van artikel 7:660a BW is de werknemer verplicht mee te werken aan de re-integratie.

Indien de werkgever te weinig re-integratieverplichtingen verricht, hangt hem een loonsanctie boven het hoofd. Dit houdt in dat de uitkering van de werknemer wordt uitgesteld en de werkgever een langere periode loon dient door te betalen.

Indien de werknemer niet meewerkt aan zijn re-integratietraject, is de werkgever op grond van artikel 7:629 lid 3 BW gerechtigd het loon van de werknemer op te schorten. Verder blijkt uit de reeds besproken uitspraak dat de niet-meewerkende werknemer kan worden gesanctioneerd met een ontslag zonder beëindigingsvergoeding. Daarnaast kan het UWV besluiten om de uitkeringsaanvraag van de werknemer (tijdelijk) te weigeren.

Advies
Mocht u meer informatie willen ontvangen over de uitvoering van het re-integratietraject, de daarbij horende wettelijke verplichtingen en de eventuele consequenties bij niet-naleving hiervan, dan kunt u contact opnemen met mr. H.F.A. Leenders. Hij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en voorziet u graag van advies en/of bijstand.

Tags: Advocaat Eindhoven, arbeidsrecht, re-integratie, re-integratieverplichtingen

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress