• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

12 februari 2009

Renovatie van winkelruimte

Als gevolg van veroudering en/of intensief gebruik van onroerende zaken komt het regelmatig voor dat verhuurders de door hun verhuurde ruimtes ingrijpend willen verbouwen of renoveren. De noodzaak voor de verbouwing kan liggen in de veroudering van het gebouw, schade aan het gebouw of andere factoren, zoals verpaupering van de winkelomgeving.

Wanneer een verhuurder de door hem verhuurde winkelruimte wenst te renoveren, kan hij kiezen uit twee mogelijkheden, zijnde:

A. renoveren met instandhouding van de huurovereenkomst en
B. renoveren met beëindiging van de huurovereenkomst.

Op grond van de wet, artikel 7:220 BW, blijft in principe de huurovereenkomst van winkelruimten bij renovatie in stand. Wel kan de verhuurder de huurovereenkomst van de winkelruimte ten behoeve van de renovatie opzeggen. De meest gebruikte opzeggingsgrond is hierbij “dringend eigen gebruik”. Een verhuurder die de huurovereenkomst wil opzeggen ten behoeve van de renovatieplannen en het gehuurde kort daarvoor heeft aangeschaft, dient echter rekening te houden met vertraging. Na rechtsopvolging moet de verhuurder namelijk bij opzegging op grond van dringend eigen gebruik, ex artikel 7:296 lid 2 BW, een wachttijd van drie jaren in acht nemen.

Dringend eigen gebruik
Voor zover er door de verhuurder bij renovatie wordt gekozen voor beëindiging van de huurovereenkomst zijn er op grond van artikel 7:296 BW vijf mogelijke beëindigingsgronden aan te wijzen. Zo kan de verhuurder tegen het einde van de eerste huurtermijn van vijf jaren de huurovereenkomst opzeggen vanwege “geen goede bedrijfsvoering door de huurder” respectievelijk “dringend eigen gebruik van de verhuurder”. De verhuurder kan daarnaast tevens de huurovereenkomst tegen het einde van de tweede termijn van vijf jaren opzeggen op grond van “het niet aanvaarden van een redelijk aanbod tot het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst”, de huurovereenkomst opzeggen op grond van “de verwezenlijking van een geldend bestemmingsplan” of op grond van “algemene belangenafweging”.

Opgemerkt dient te worden dat de beëindingsgrond “dringend eigen gebruik” door verhuurders het meest wordt gebruikt ingeval van geplande renovatiewerkzaamheden. Hierbij dient door de verhuurder rekening gehouden te worden met een aantal punten. Zo moet er sprake zijn van daadwerkelijk “eigen gebruik”, wat inhoudt dat de verhuurder, dan wel zijn partner, bloed- of aanverwanten, het gehuurde zelf in gebruik willen gaan nemen. Daarnaast moet er sprake zijn van een bepaalde “dringendheid” en moet de ingebruikname door de verhuurder “duurzaam” zijn. Wil de verhuurder met succes een beroep doen op deze opzeggingsgrond, moet het aldus gaan om een renovatie die in beginsel zonder beëindiging van de huurovereenkomst niet mogelijk is, wat meestal inhoudt dat de plaats en functie van het gehuurde na renovatie niet meer hetzelfde is.

Wachttijd van drie jaren
Wanneer de verhuurder kort voor de renovatieplannen het gehuurde door rechtsopvolging in eigendom heeft gekregen, kan deze nieuwe verhuurder niet zonder meer op grond van “dringend eigen gebruik” opzeggen. De verhuurder dient alsdan op grond van artikel 7:296 lid 2 BW een wachttijd van drie jaren in acht nemen.

Van belang voor de verhuurder om rekening mee te houden is dat de wachttijd van drie jaren pas aanvangt vanaf het moment dat de huurder door middel van een schriftelijke mededeling van de eigendomsoverdracht op de hoogte is gesteld. Aldus, niet de datum van de daadwerkelijke eigendomsoverdracht. Wanneer de wachttijd van drie jaren voorbij is, zou de nieuwe verhuurder de huurovereenkomst op grond van “dringend eigen gebruik” op kunnen zeggen, rekeninghoudend met de huurtermijnen van vijf jaren. Wanneer gedurende de wachttijd van drie jaren een tweede termijn van vijf jaren is aangevangen, kan de verhuurder derhalve pas na afloop van deze tweede vijfjarige huurtermijn opzeggen.

Het voorgaande is een korte opsomming van de mogelijkheden en beperkingen van beëindiging van de huurovereenkomst van winkelruimten ten behoeve van renovatiewerkzaamheden. Mocht u hierover nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met mr. F.P.G.F. de Moel.

Tags: advocaat, huurrecht, info Eindhoven, vastgoed

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress