• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

17 november 2011

Nieuwe Wet griffierechten

Per 1 november 2010 is de Wet griffierechten in burgerlijke zaken in werking getreden. Uitgangspunt van deze wet is een vereenvoudiging van het stelsel van griffierechten, waarbij de toegang tot de rechter van de burger gewaarborgd moeten blijven evenals de inkomsten van de overheid uit de heffing van griffierechten.

Veranderingen

In deze nieuwe wet is opgenomen dat griffierechten aan het begin van de procedure worden geheven. Wie niet betaalt, krijgt geen toegang tot de rechter. Volgens de minister is dit een redelijke gedachte aangezien partijen zich tot de rechterlijke macht wenden om hun geschil op te lossen, zodat er sprake is van dienstverlening door de overheid waarvoor een vergoeding gevraagd mag worden. Van partijen wordt gevraagd deze vergoeding te betalen, voordat de dienst wordt verleend.

Deze nieuwe wet regelt onder meer dat de eisende partij het griffierecht verschuldigd is vanaf de eerste uitroeping van de zaak ter terechtzitting. De eisende partij dient het griffierecht binnen 4 weken nadien te hebben bijgeschreven op de rekening van het gerecht waar de zaak dient. De gedaagde is het griffierecht verschuldigd vanaf zijn verschijning in het geding en zorgt er eveneens voor dat binnen 4 weken nadien is betaald. Let wel; onveranderd is dat de gedaagde in een procedure bij de kantonrechter geen griffierecht verschuldigd is. De verplichting tot betaling van griffierechten geldt voor rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad.

Als aan de eisen van tijdige betaling niet wordt voldaan, zijn de gevolgen groot. Er is namelijk een nieuw artikel 127a aan het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering toegevoegd. Daarin is bepaald dat zolang de eiser het griffierecht niet heeft voldaan, de rechter de zaak aanhoudt. Indien de eiser het griffierecht niet tijdig heeft voldaan (derhalve binnen 4 weken) dan ontslaat de rechter de gedaagde van de instantie, met veroordeling van eiser in de proceskosten. Tegen deze beslissing bestaat geen hogere voorziening open.

Daarmee heeft de wetgever op niet tijdige betaling van het griffierecht een bijzonder vergaande sanctie gesteld. Maar wordt de soep ook zo heet gegeten als deze door de wetgever wordt opgediend?

In de wet is een hardheidsclausule opgenomen. Daarin is bepaald dat indien de rechter van oordeel is dat de toepassing van het hiervoor genoemde verval van instantie, gelet op het belang van één of meer van de partijen bij toegang tot de rechter, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard, dan kan hij deze bepaling geheel of ten dele buiten toepassing laten (artikel 127a Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering).

Het is de vraag hoe rechters met deze hardheidsclausule in de praktijk omgaan. Vanuit de advocatuur was de verwachting dat een zo vergaande sanctie niet zomaar door de rechter zal worden toegepast. Aan de andere kant heeft de wetgever ook meegegeven dat het de rechter niet zonder meer vrijstaat deze wettelijke sanctie te negeren.

Recente jurisprudentie

Inmiddels zijn er al behoorlijk wat uitspraken van rechters bekend. Ook het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft zich in een aantal zaken over deze materie uitgelaten. In één zaak heeft ons kantoor de gedaagde partij (in hoger beroep “geïntimeerde” genoemd) bijgestaan. Hieronder zal daar kort op worden ingegaan.

Het betreft het arrest van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch de dato 27 september 2011. In eerste aanleg hebben wij de procedure succesvol voor onze cliënt afgerond. Vervolgens is onze cliënt in hoger beroep gedagvaard. De advocaat van de eisende partij (in hoger beroep “appellant” genoemd) heeft echter verzuimd om tijdig het griffierecht te betalen. Volgens de griffie is het griffierecht één dag te laat ontvangen. Hiertegen heeft appellant bezwaar gemaakt en aangegeven dat het niet tijdig voldoen van het griffierecht (met één dag) niet mag leiden tot ontslag van instantie aangezien deze sanctie in het onderhavige geval een disproportionele maatregel zou zijn en zou leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard, nu de zaak voor appellant een grote financiële en emotionele waarde vertegenwoordigt en appellant in deze principiële zaak groot belang heeft bij een uitspraak in hoger beroep.

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft deze bezwaren aanhorende geoordeeld dat het niet tijdig betalen van het griffierecht voor rekening en risico van appellant komt. De door appellant aangevoerde feiten en omstandigheden rechtvaardigen niet de conclusie dat de toepassing van artikel 127a lid 2 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, gelet op het belang van een of meer partijen bij toegang tot de rechter, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard en daarom achterwege dient te blijven. Vandaar dat het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch overgaat tot ontslag van instantie en appellant veroordeelt in de proceskosten in hoger beroep.

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft hiermee een hele duidelijke lijn gezet ten aanzien van de vraag wat er verstaan moet worden onder een “onbillijkheid van overwegende aard” en wanneer er aldus een beroep zou kunnen worden gedaan op de hardheidsclausule. Volgens het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch is het feit dat het griffierecht maar één dag te laat is voldaan, geen reden om niet tot ontslag van instantie over te gaan. Daarmee is de toon behoorlijk gezet.

In het geval van onze cliënt is de zaak uiteraard goed afgelopen. Door een fout van de eisende partij is de zaak vroegtijdig afgelopen en stond er geen hoger beroep meer tegen deze sanctie open. Daarmee was de zaak afgedaan.

Advies

Bent u verwikkeld in een hoger beroep? Houdt dan rekening met deze nieuwe Wet griffierechten in burgerlijke zaken en de vergaande sancties die de wetgever heeft gesteld op niet tijdige betaling van het griffierecht. Heeft u vragen over deze materie of kunnen wij u bijstaan in hoger beroep, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Tags: Advocaat Eindhoven, Hoger beroep, ondernemingsrecht, specialist

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress