Recent heeft de kantonrechter Haarlem een arbeidsovereenkomst ontbonden vanwege zichtbare tatoeages, piercings en extreem kort haar van een stewardess in dienst van de KLM.
De kantonrechter oordeelde dat de werkgever gerechtigd is voorschriften te geven over de uiterlijke verzorging van het personeel en de door hen tijdens het werk te dragen kleding. Deze bevoegdheid is wel aan grenzen gebonden, namelijk de eisen van redelijkheid en billijkheid. Het instructierecht van de werkgever wordt volgens de kantonrechter bovendien begrensd door algemeen verbindende voorschriften, zoals het EVRM en de Grondwet.
Het hebben van zichtbare tatoeages, piercings en extreem kort haar bij cabinepersoneel past niet bij de uitstraling die KLM tegenover het publiek wil hebben en is om die reden ook door KLM verboden. Daarmee wordt weliswaar een zekere inbreuk gemaakt op de vrijheid die een werknemer heeft om zelf voor een bepaald uiterlijk te kiezen, maar die inbreuk is volgens de kantonrechter niet in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid. Wie kiest voor het beroep van stewardess, accepteert volgens de kantonrechter daarmee ook dat tijdens het werk een uniform moet worden gedragen en dat strenge regels aan het uiterlijk worden gesteld.
De kantonrechter heeft hiermee een opmerkelijke uitspraak gedaan. Weliswaar is het te begrijpen dat een werkgever eisen stelt aan de representativiteit van werknemers, echter uiterlijkheden zoals haar en oorbellen zijn erg persoonlijk en bovendien een kwestie van smaak! Door te stellen dat het bijna kaalscheren van het hoofd bij vrouwen niet “algemeen maatschappelijk” aanvaard is, begeeft de kantonrechter zich op een hellend vlak. Wat is immers “normaal” te noemen?
In de meeste gevallen hebben werknemers wel begrip voor bepaalde voorschriften ten aanzien van het uiterlijk. Als de werkgever echter onredelijke eisen stelt en het tot een rechtszaak komt, dan kiest de rechter veelal voor een praktische benadering en toetst hij of het voorschrift met betrekking tot het uiterlijk functioneel is. Is het niet functioneel en vindt de rechter dat het uiterlijk wel moet kunnen, dan zal hij de persoonlijke keuze van werknemers respecteren.
Heeft u vragen over dit onderwerp of heeft u een vergelijkbare kwestie aan de hand, dan kunt u contact met ons kantoor opnemen.
Geef een reactie