Wat is een VAR
Een VAR-Verklaring staat voor “Verklaring Arbeids Relatie”. Deze VAR-Verklaring is een verklaring die door de Belastingdienst wordt uitgegeven en geeft aan wat voor ondernemer u bent. U bent niet verplicht om een dergelijke verklaring aan te vragen. Wel kan uw opdrachtgever erom vragen.
Wel of geen dienstverband
Voor de opdrachtgever is het namelijk van belang om vóór het aangaan van een opdracht te weten of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap of van een werknemer in dienstverband. De opdrachtgever zal zelf moeten bepalen of er nu wel of niet sprake is van een loondienstbetrekking en vervolgens wel of geen loonheffingen en premies wernemersverzekeringen moeten inhouden en afdragen op de door u verrichte werkzaamheden.
Aanvraag bij de Belastingdienst
De Belastingdienst geeft daarom op uw verzoek een VAR-Verklaring af. Met deze VAR-Verklaring geeft u de opdrachtgever vooraf de zekerheid over de vraag of uw inkomen uit een arbeidsrelatie, als belastbare winst uit onderneming, belastbaar loon of belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden wordt belast.
Soorten VAR-Verklaringen
Er zijn 4 soorten verklaringen: 1. VAR-WUO (winst uit onderneming): u bent 100% zelfstandige en ondernemer voor de inkomstenbelasting. 2. VAR-ROW (resultaat uit overige werkzaamheden): u bent zelfstandige maar u hebt niet de fiscale status van ondernemer voor inkomstenbelasting. 3. VAR-loon (loon uit dienstbetrekking): u wordt beschouwd als werknemer de inkomsten behoren tot loon uit dienstbetrekking. 4. VAR-DGA (directeur-grootaandeelhouder): uw inkomsten zijn voor rekening en risico van de vennootschap (B.V. en N.V.).
Voordeel
De opdrachtgever loopt in beginsel niet het risico dat de Belastingdienst achteraf zegt dat het eigenlijk om een werkgever – werknemer relatie ging. Dat kan betekenen dat de opdrachtgever achteraf over die periode alsnog loonheffingen en premies werknemersverzekeringen moet afdragen. Dat kan een flinke strop zijn en dus vragen opdrachtgevers steeds vaker om een VAR.
Geldigheid
Een VAR is maximaal 1 kalenderjaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december. Als u in de loop van het jaar start met uw activiteiten, is de verklaring geldig vanaf de startdatum tot en met het einde van het kalenderjaar. Als de geldigheidstermijn verloopt, kunt u een nieuwe VAR aanvragen.
Risico’s
Indien er sprake is van een geldige VAR-Verklaring, dan mag u er als opdrachtgever in beginsel vanuit gaan dat de fiscale positie duidelijk is. Voor de Belastingdienst is immers de VAR-Verklaring bepalend, echter niet doorslaggevend. U dient zich als opdrachtgever ervan te vergewissen of er niettemin sprake is van bijvoorbeeld een loondienstverband. Daarvoor is bepalend of er sprake is van loon, tegenprestatie (werk) en een gezagsverhouding. Met name het laatstgenoemde aspect is doorslaggevend voor de vraag of er sprake is van een loondienstverband.
Geen naheffing, wel arbeidsovereenkomst
Het komt nog wel eens voor dat er -wat betreft de Belastingdienst- geen sprake is van een werknemer – werkgever relatie, dus geen verplichte afdracht van loonbelasting en premies, maar dat de Civiele rechter bepaald dat er sprake is van een loondienstverband. Bij het beëindigen van de samenwerking komen “opdrachtgevers” dan nogal eens voor de verrassing te staan dat de “opdrachtnemer” claimt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst (die volgens het arbeidsrecht dient te worden opgezegd). Bij de beoordeling door de rechter is bepalend of er sprake is van een gezagsverhouding. Om te voorkomen (met name bij een langdurige samenwerking) dat de rechter uiteindelijk zo oordeelt, is het van belang dat partijen zowel op papier (in de overeenkomst) als in de praktijk de nodige “afstand” houden en ook handelen als opdrachtgever en -nemer. Oftewel; hetgeen partijen op papier zetten, moet beantwoorden aan de werkelijkheid. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het advies is om in ieder geval een duidelijke overeenkomst op papier te zetten die goed weergeeft wat partijen bedoelen. Ons kantoor kan u daar uitstekend bij van dienst zijn.
Geef een reactie