Op 1 oktober 2009 heeft de Rechtbank Maastricht een uitspraak gedaan over het internetgebruik tijdens werktijd. De vraag die centraal stond, was of regelmatig internetgebruik tijdens werktijd een dringende reden kan zijn voor ontslag van werknemers. De kantonrechter heeft deze vraag ontkennend beantwoord. Hieronder een korte weergave van de procedure.
Werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege dringende reden bestaande uit onprofessioneel handelen, zijnde buitensporig niet werkgerelateerd internet gebruik tijdens werktijd. Subsidiair vanwege geen vertrouwen meer in verweerder gezien bovengenoemd handelen. Ontbinding zo spoedig mogelijk zonder toekenning van een vergoeding, nu de ontbinding volledig te wijten is aan verweerder.
Werkgever heeft werknemer na controle van het internetgebruik geconfronteerd hiermee en werknemer de keuze gegeven tussen een vaststellingsovereenkomst of een beëindiging via de kantonrechter. Werknemer erkent dat hij gebruik heeft gemaakt van internet en niet werkgerelateerde sites heeft bezocht, de reden was dat hij een autistisch zoontje heeft en daarover informatie zocht en hij gezien de thuissituatie contact met het thuisfront moest houden. Werknemer acht de maatregel die werkgever voorstaat te rigoureus en acht een ernstige waarschuwing eerder op zijn plaats, te meer nu hij nooit kritiek heeft gehad op zijn functioneren als “toolmaker”. Dit laatste is door werkgever desgevraagd bevestigd.
De kantonrechter stelt vast dat het internetgebruik kennelijk geen enkele invloed heeft gehad op het functioneren van werknemer. De kantonrechter is van oordeel dat werknemer weliswaar niet werkgerelateerde sites heeft bezocht, maar niet aangetoond is dat hij hiermee een groot aantal uren bezig is geweest. Een ernstige waarschuwing was in dit geval meer op zijn plaats geweest dan direct de weg naar beëindiging van de arbeidsovereenkomst in te slaan. Het ontbindingsverzoek wordt daarom afgewezen.
Wat kunnen we uit deze uitspraak leren? Het staat werknemers niet vrij om tijdens werktijd – met enige regelmaat – niet werkgerelateerde sites te bekijken, echter dit kan niet meteen tot ontslag leiden. Een waarschuwing is eerst zijn plaats, tenzij aangetoond kan worden dat werknemer een groot aantal uren bezig is geweest met het bezoeken van sites.
Bron: Rechtbank Maastricht, Sector kanton, Locatie Sittard-Geleen, 1 oktober 2009, LJN BJ9222.
Geef een reactie