Wanneer en tot welke grens mag een verhuurder van woonruimte de huurprijs verhogen?
Nu er enkel beperkingen gelden ter zake huurprijsverhoging van zogenaamde niet-geliberaliseerde huurwonigen, zal met betrekking tot de huurprijsverhoging voornamelijk deze categorie in dit artikel behandeld worden.
Geliberaliseerde huurwoningen
Wat zijn geliberaliseerde huurwoningen? Een huurwoning valt in deze categorie als de huurwoning volgens het woningwaarderingsstelsel van VROM (het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) een hogere maandelijkse huurprijs heeft van € 657,53 (prijspeil 2009). Is een huurwoning zogenaamd geliberaliseerd, dan gelden minder bindende regels. Zo bepalen verhuurders dan bijvoorbeeld zelf de huurstijging en is er geen wettelijk bepaalde maximale huurprijs.
Mogelijkheden tot verhoging van de huurprijzen van niet geliberaliseerde huurwoningen
De verhuurder heeft in deze categorie slechts beperkte mogelijkheden om de huurovereenkomst “eenmaal per 12 maanden” na aanvang van de huurovereenkomst te verhogen:
1. Tijdens de gebruikelijke jaarlijkse contractuele huurverhoging die niet boven het jaarlijks door VROM maximaal vastgestelde percentage mag uitkomen. In 2009 is dit 2,5 %;
2. Na een verbetering aan de huurwoning, waardoor op basis van het woningwaarderingsstelsel van VROM een hogere huurprijs gevraagd kan worden.
Het voorstel tot huurprijsverhoging dient aan een aantal vormvereisten te voldoen en kan dus niet zomaar worden gedaan. Zo moet het voorstel minimaal twee maanden voor de voorgestelde dag van ingang van de wijziging schriftelijk worden gedaan en dient het voorstel de volgende gegevens te bevatten:
a. De geldende huurprijs;
b. Het percentage of het bedrag van de wijziging van de huurprijs;
c. De voorgestelde huurprijs;
d. De voorgestelde dag van ingang van de voorgestelde huurprijs;
e. De wijze waarop en het tijdvak waarbinnen de huurder bezwaar kan maken tegen deze huurprijsverhoging.
Mocht u als verhuurder vragen hebben over de mogelijkheden van huurprijsverhoging voor huurwoningen, kunt u voor advies contact opnemen met ons kantoor.
Bezwaar tegen huurprijsverhoging
Wanneer men als huurder van niet geliberaliseerde huurwoningen niet eens is met de huurprijsverhoging kan men hiertegen bezwaar maken. Dit kan onder andere in de navolgende gevallen:
– De aangezegde huurverhoging is hoger dan het door VROM vastgestelde percentage van 2,5% in 2009;
– Er wordt tweemaal in 12 maanden een huurprijsverhoging aangezegd door verhuurder;
– Er zijn dermate ernstige gebreken aan de woning waardoor de huurprijs door de Huurcommissie tijdelijk is verlaagd. Zolang deze gebreken niet zijn hersteld, mag de huurprijs ook niet worden verhoogd;
– De woning is verhuurd op basis van een all-inprijs. In deze gevallen dient eerst de ten minste redelijke huurprijs bepaald te worden. Heeft u hierover vragen neem dan contact op met ons kantoor.
– Als gevolg van de huurprijsverhoging komt de huurprijs boven de maximale huurprijs uit op basis van het door VROM bepaalde puntenstelsel.
Wanneer u als huurder vermoedt dat u teveel huur betaalt of dat de huurverhoging niet correct is doorgevoerd, neem dan voor advies contact op met ons kantoor.
Binnen ons kantoor is mr. De Moel gespecialiseerd op het gebied van huur en vastgoed.
Geef een reactie