In het onderstaande wordt een uitspraak van de kantonrechter Amsterdam behandeld, waarin het gebruik van anonieme getuigenverklaring als bewijs centraal staat. Ons kantoor heeft recent in een vergelijkbare procedure ook van anonieme verklaringen gebruik gemaakt. Daarop wordt ook kort ingegaan.
Casus
Een woningbouwvereniging wil een huurovereenkomst van een van haar huurders ontbinden wegens geconstateerde ernstige hinder en overlast vanuit de woning van de huurster jegens omwonenden.
Om de overlast aan te tonen kon de woningbouwvereniging geen gebruik maken van klachtmeldingen van omwonenden aangezien deze wegens angst voor represailles van de overlastplegende huurster niet op naam durfden te verklaren ten aanzien van de overlast. De woningbouwvereniging maakt derhalve in de door haar aanhangig gemaakte kort geding procedure gebruik van anonieme, onder ede afgelegde verklaringen bij een notaris. De Kantonrechter kent uiteindelijk in kort geding bewijswaarde toe aan de ten kantore van de notaris getekende verklaringen van niet met namen genoemde omwonenden die huurders zijn van de woningbouwvereniging.
Overwegingen rechter
Volgens de Kantonrechter blijkt uit de verklaringen overduidelijk dat de overlastplegende huurster al sinds jaar en dag vanuit en rond de woning ernstige overlast jegens omwonenden veroorzaakt en door dit gedrag bij de omwonenden spanning en angst oproept. Voorts constateert de Kantonrechter dat deze omwonenden niet openlijk durven te klagen uit vrees voor represailles. De advocaat van de overlastplegende huurster stelt dat aan de anonieme verklaringen geen bewijswaarde toegekend kan worden aangezien niet duidelijk is wie deze verklaring heeft afgelegd. De Kantonrechter gaat aan dit verweer voorbij doordat de buurtregisseur (politie) ter zitting uitdrukkelijk heeft verklaard dat de anonieme verklaringen voor hem herkenbaar en correct de bevindingen en gevoelens van omwonenden weergeven.
De Kantonrechter verbindt aan het geleverde bewijs middels de anonieme notariële verklaringen de conclusie dat de overlastplegende huurster in de nakoming van haar verplichtingen jegens de woningbouwvereniging om omwonenden niet op enige wijze hinder of overlast aan te doen ernstig is tekortgeschoten.
In kort geding dient vervolgens de vraag gesteld te worden of op basis van deze voorlopige conclusie geoordeeld kan worden dat de onderhavige vordering in een bodemprocedure een zodanige kans van slagen heeft dat vooruitlopend daarop door toewijzing van de verlangde voorziening reeds nu rechtvaardig is.
De Kantonrechter komt in dit kort geding uiteindelijk tot de volgende overweging:“Het betreft hier het tekortschieten in de nakoming van een essentiële verplichting die huurster als huurder nu eenmaal jegens haar verhuurder bij voortduring heeft. Daarbij moet huurster tegenover haar verhuurder ook verantwoordelijk worden gehouden voor misdragingen jegens omwonenden door degene aan wie zij onderdak verschaft. Bovendien gaat het hier om gebeurtenissen die zich over een relatief langere termijn uitstrekken. De aard van de jegens verhuurder miskende verplichting brengt mee dat dit tekortschieten van huurster jegens de woningstichting de bevoegdheid geeft om ook zonder ingebrekestelling of verzuim in een bodemprocedure ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde te vorderen. De Kantonrechter ontbindt derhalve uiteindelijk de huurovereenkomst en wijst de ontruiming van huurster uit het gehuurde toe.”
Conclusie
In voornoemde procedure is door de eisende partij op creatieve wijze gebruik gemaakt van de mogelijkheden om bewijs te leveren in kort geding. In kort geding procedures hebben voorzieningenrechters meer vrijheden om om te gaan met de bewijsvoering. Er is in een kort geding procedure dan ook geen ruimte voor een bewijsopdracht en aldus voor het horen van getuigen. Om toch getuigen te kunnen horen, kan in een kort geding derhalve ter zake de bewijsvoering gebruik gemaakt worden van getuigenverklaringen die onder ede worden afgelegd bij een notaris. In bovengenoemde zaak kent de voorzieningenrechter zelfs bewijsrecht toe aan anonieme getuigenverklaringen.
Succesvolle procedure
Met succes heeft ons kantoor recent ook in een vergelijkbare overlastzaak gebruik gemaakt van anonieme getuigenverklaringen. Bij vonnis oordeelde de Kantonrechter in deze zaak dat (onder andere) op basis van anonieme getuigenverklaringen er geen twijfel kan bestaan dat in/vanuit de woning van de gedaagde partij gedurende een lange periode ernstige overlast is veroorzaakt jegens omwonenden. De Kantonrechter heeft de gevorderde ontruiming ook in deze zaak toegewezen.
Advies
Mocht u vragen hebben over notariële getuigenverklaringen en/of overlast door huurders, dan kunt u zich wenden tot mr. F.P.G.F. de Moel. Hij is specialist op het gebied van huurrecht en vastgoed gerelateerde zaken.
Geef een reactie