Bemiddelingskantoren mogen wel degelijk bemiddelingskosten in rekening brengen. Hun rol is, ondanks alle rumoer op de verhuurmarkt, zeker niet uitgespeeld. Wel wordt door de groeiende jurisprudentie het kaf van het koren gescheiden. Bemiddelingskantoren zullen steeds transparanter hun opdracht en werkwijze moeten specificeren. Hieronder een aantal aspecten waar de dienstverlening aan zal moeten voldoen.
1. Overeenkomst
De basis van de vergoeding dient vastgelegd te worden in een overeenkomst. De bemiddelaar kan zich daarbij niet enkel beroepen op het goede gebruik in de commerciële huursector om bemiddelingskosten in rekening te brengen. Dat heeft de kantonrechter Maastricht reeds uitgemaakt (LJN: BG4928).
2. In opdracht van huurder
De bemiddelaar zal in opdracht van de huurder moeten handelen. Het kan niet zo zijn dat de bemiddelaar zowel in opdracht van verhuurder en huurder handelt. Hij kan niet twee heren dienen en een dubbele vergoeding in rekening brengen voor dezelfde diensten. Dat zou immers onredelijk zijn.
3. Tegenprestatie
De bemiddelingskosten zullen in een redelijke verhouding tot de geleverde prestatie moeten staan. Dit geldt voor zowel de inhoud als de omvang van de tegenprestatie. In het geval van de kantonrechter Maastricht (zie hiervoor) is bepaald dat in het geval dat een vorige huurder een nieuwe huurder voordraagt, er geen sprake is van een bemiddelingsprestatie. Bemiddeling houdt immers in dat de tussenkomst van de bemiddelaar de totstandkoming van de overeenkomst tussen huurder en verhuurder heeft bevorderd. De bemiddelaar zal zijn toegevoegde waarde moeten specificeren.
4. Onredelijk voordeel
De bemiddelingskosten mogen niet een onredelijk voordeel opleveren voor de verhuurder of een derde. Dat is vastgelegd in de wet (artikel 7:264 BW) en beoogt misstanden bij het aangaan van huurovereenkomsten van woonruimte tegen te gaan. Een huurder zou daar in verband met de betaalde bemiddelingskosten een beroep op kunnen doen. Of een dergelijk beroep slaagt, is nog maar zeer de vraag. De kantonrechter Groningen (LJN: BO4449) heeft namelijk bepaald dat bemiddelingskosten in beginsel geen onredelijk voordeel opleveren als bedoeld in artikel 7:264 BW. Er staat immers gewoonlijk een tegenprestatie tegenover in de vorm van geleverde diensten.
Kortom; het is dus niet verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen. Wel zal de bemiddelaar in de relatie met de potentiële huurder vooraf duidelijk moeten communiceren (in de vorm van een overeenkomst c.q. algemene voorwaarden) dat er bemiddelingskosten verschuldigd zijn. De kosten moeten vervolgens in verhouding staan met de geleverde prestaties.
Advies nodig?
Bent u bemiddelaar en wilt u weten of uw handelwijze voldoet aan de wettelijke vereisten, neem dan contact op met ons kantoor. Wij kunnen u vrijblijvend van advies voorzien en u helpen bij het inrichten van de processen in uw organisatie.