• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

8 oktober 2012

Huurpenningen: vanaf wanneer zijn deze verschuldigd?

Op 10 augustus 2012 heeft de Hoge Raad beslist dat betaling van de huurprijs verschuldigd is vanaf het moment dat het gehuurde door de verhuurder aan de huurder in gebruik is verstrekt. Alvorens in te gaan op de conclusie van de uitspraak, volgt aanvankelijk een korte toelichting op de casus.

Casus

In casu verhuurde eigenaresse de eerste tot en met de vierde etage en de zolderruimte van een pand aan huurders. Partijen waren hiertoe een huurprijs overeengekomen van € 3.000,00 per maand. Daar het gehuurde bij aanvang van de huurovereenkomst nog niet direct bewoonbaar was, hebben partijen met elkaar afgesproken dat verhuurster eerst de buitengevel en de fundering van het pand zou renoveren, waarna de huurders vervolgens de binnenkant van het gehuurde zouden herstellen.

Nadat verhuurster de renovatie van de buitengevel en de fundering gereed had, heeft zij het pand in gebruik gegeven aan de huurders, opdat gestart kon worden met de renovatie van de binnenzijde van het gehuurde. Huurders weigerden vervolgens tot betaling van de huur over te gaan. De huurders stelden dat de betalingsverplichtingen pas zouden aanvangen vanaf het moment dat het pand bewoonbaar werd geacht en daar is volgens hen nimmer sprake van geweest.

Verhuurster is – na een periode van ongeveer twee jaren – een gerechtelijke procedure gestart ter nakoming van de verschuldigde huurachterstand en tevens ontbinding en ontruiming uit het gehuurde.

Procedure in eerste en tweede aanleg

De kantonrechter stelde de verhuurster in haar gelijk. De huurders werden dan ook veroordeeld tot betaling van de verschuldigde huurachterstand. Daarnaast was de kantonrechter van oordeel dat, door de reeds opgelopen huurachterstand, de gevorderde ontbinding gerechtvaardigd was.

De huurders namen geen genoegen met de uitspraak van de kantonrechter en besloten de uitspraak voor te leggen aan het Gerechtshof. Het Gerechtshof bekrachtigde echter het vonnis van de Rechtbank. Reden voor de huurders om een cassatieprocedure op te starten.

Cassatieprocedure

Ook de Hoge Raad bevestigt nu de eerdere uitspraken in onderliggende kwestie. Zij neemt het oordeel van het Gerechtshof over, deze luidt, kort samengevat, als volgt:

“De aard van een huurovereenkomst brengt, mede gelet op het bepaalde in artikel 7:201 Burgerlijk Wetboek, mee dat de in de huurovereenkomst bepaalde tegenprestatie van de huurder (…) is verschuldigd vanaf het moment waarop de verhuurder het gehuurde aan de huurder in gebruik heeft verstrekt, tenzij partijen anders zijn overeengekomen of uit de overeenkomst van partijen anders voortvloeit.”

In onderliggende casus zijn het Gerechtshof en de Hoge Raad van oordeel dat de toegang tot het gehuurde aan de huurders is verstrekt, vanaf het moment dat verhuurster de werkzaamheden aan de buitengevel van het pand gereed had. Vanaf dat moment kregen huurders immers de beschikking over het gehuurde en kon gestart worden met de werkzaamheden aan de binnenzijde van het pand. Dit heeft tot gevolg dat huurders vanaf toen de overeengekomen huur verschuldigd zijn en dat op huurders de bewijslast rust om de afspraak met verhuurster, inzake de ingangstermijn van de huurprijs, aan te tonen.

Daar huurders de door hen geldende afspraak met verhuurder niet voldoende konden bewijzen met de aangevoerde feiten en omstandigheden, is verhuurster door de Hoge Raad tevens in haar gelijk gesteld.

Conclusie

Zowel het Gerechtshof als de Hoge Raad verwijzen in hun uitspraak naar artikel 7:201, lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel luidt als volgt:

“Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.”

Met het oog op bovenstaand artikel en de uitspraak van de Hoge Raad is de tegenprestatie (in dit geval de huurprijs) opeisbaar vanaf het moment dat de verhuurder het gehuurde aan de huurder in gebruik heeft verstrekt, tenzij partijen anders zijn overeengekomen of uit de overeenkomst van partijen anders voortvloeit. Dat een pand op het moment van de in gebruik verstrekking nog niet bewoonbaar wordt geacht, maakt derhalve geen onderscheid.

Advies

Mocht u vragen hebben over deze materie, dan kunt u [intlink id=”2″ type=”page”]contact [/intlink]opnemen met ons kantoor. Mr. Floris de Moel is gespecialiseerd in het huurrecht en kan u voorzien van juridisch advies.

Tags: Advocaat Eindhoven, Huurpenningen, Huurprijs, huurrecht, specialist

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress