• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

5 december 2011

Verjaring erfdienstbaarheid

Erfdienstbaarheden zijn zakelijke rechten. Een erfdienstbaarheid is een last waarmee een onroerende zaak, zijnde “het dienende erf”, ten behoeve van een andere onroerende zaak, zijnde “het heersende erf”, is bezwaard. Het is een afhankelijk recht dat overgaat met de eigendom van de onroerende zaak en waarover niet los van de onroerende zaak kan worden beschikt. De erfdienstbaarheid is geregeld in artikel 5:70 en verder Burgerlijk Wetboek.

Erfdienstbaarheden kunnen volgens het huidige Burgerlijk Wetboek op 2 manieren ontstaan, te weten door vestiging en door verjaring. Naar het oude recht, voor 1 januari 1992, kan een erfdienstbaarheid ook ontstaan door bestemming.

Erfdienstbaarheid door bestemming

Een erfdienstbaarheid door bestemming (naar oud recht) kan alleen ontstaan in de situatie dat 2 percelen voorheen 1 perceel zijn geweest en in eigendom toebehoorde aan dezelfde eigenaar. Als gevolg van de nieuwe gesplitste situatie ontstaat dan een voortdurende en zichtbare erfdienstbaarheid.

Ondanks dat een erfdienstbaarheid door bestemming alleen op basis van het oud recht kan ontstaan, dient men ook onder het huidige recht alert te blijven op mogelijke erfdienstbaarheden die onder oud recht zijn ontstaan door bestemming of herleving, aangezien dergelijke erfdienstbaarheden ook onder het huidige recht voortbestaan.

Erfdienstbaarheid door vestiging

De vestiging van een erfdienstbaarheid geschiedt uitsluitend door een daartoe bestemde, tussen partijen opgemaakte notariële akte, gevolgd door de inschrijving daarvan in de daartoe bestemde Openbare Registers van het Kadaster.

Erfdienstbaarheid door verjaring

Het ontstaan van een erfdienstbaarheid door verjaring, kan opgedeeld worden in 2 manieren, zijnde (a) door verkrijgende verjaring of (b) door bevrijdende verjaring.

a) Erfdienstbaarheid door verkrijgende verjaring

Voor een succesvol beroep op verkrijgende verjaring is het “te goeder trouw” zijn vereist van een rechthebbende op de erfdienstbaarheid. Het te goeder trouw zijn van een rechthebbende op een erfdienstbaarheid door verkrijgende verjaring wordt in principe alleen aangenomen indien deze ervan uit ging (en ervan uit mocht gaan) dat er een erfdienstbaarheid zou zijn gevestigd volgens de wettelijke regels en dat door een achteraf gebleken onbekend gebrek deze vestiging van de erfdienstbaarheid ongeldig blijkt te zijn. Bijvoorbeeld door een vormfout in een koopovereenkomst.

b) Erfdienstbaarheid door bevrijdende verjaring

Op grond van het  nieuw Burgerlijk Wetboek kan een erfdienstbaarheid ook door bevrijdende verjaring worden verkregen.

Op grond van artikel 3:306 Burgerlijk Wetboek  gaat de rechtsvordering van het dienende perceel tot beëindiging van het bezit van de erfdienstbaarheid door het heersende perceel teniet door verloop van 20 jaren. Is er na voltooiing van de verjaringstermijn nog steeds bezit van de erfdienstbaarheid, dan verkrijgt de bezitter van het heersende perceel op grond van artikel 3:305 Burgerlijk Wetboek recht van erfdienstbaarheid.

Aangezien het nieuw Burgerlijk Wetboek is ingegaan op 1 januari 1992, en op grond van voornoemd artikel pas na 20 jaar na inwerkingtreding van deze wet sprake is van bevrijdende verjaring van een erfdienstbaarheid. Per 1 januari 2012 kan derhalve pas voor de eerste maal een erfdienstbaarheid ontstaan door verkrijgende verjaring.

Belangrijk daarbij is dat volgens het nieuw Burgerlijk Wetboek ook erfdienstbaarheden kunnen ontstaan die niet voortdurend en niet zichtbaar zijn.

Volgens het oude Burgerlijk Wetboek kan namelijk geen erfdienstbaarheid door verjaring ontstaan voor een recht van overpad of het dulden van het gebruik maken van parkeerplaatsen. Deze rechten zijn immers niet voortdurend en ook niet zichtbaar.

Verjaring per 1 januari 2012

Om te voorkomen dat een verkrijgende verjaring ontstaat, dient men de verjaring te stuiten middels een brief waarin ondubbelzinnig de eventueel gepretendeerde zakelijke gebruiksrechten worden betwist. Een dergelijke stuiting dient in ieder geval aangetekend te geschieden.

Hierna dient binnen 6 maanden middels een dagvaardingsprocedure de betwisting van de zakelijke rechten voorgelegd te worden aan de bevoegde rechter. Om de eerste mogelijke verjaringen van erfdienstbaarheden te voorkomen, dienen deze uiterlijk 31 december 2011 gestuit te worden.

Mocht u hieromtrent vragen hebben, kunt u contact met ons kantoor opnemen.

Tags: Advocaat Eindhoven, erfdienstbaarheid, huurrecht, specialist

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress