• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

3 oktober 2009

Uitleg VAR-Verklaring

Wat is een VAR
Een VAR-Verklaring staat voor “Verklaring Arbeids Relatie”. Deze VAR-Verklaring is een verklaring die door de Belastingdienst wordt uitgegeven en geeft aan wat voor ondernemer u bent. U bent niet verplicht om een dergelijke verklaring aan te vragen. Wel kan uw opdrachtgever erom vragen.

Wel of geen dienstverband
Voor de opdrachtgever is het namelijk van belang om vóór het aangaan van een opdracht te weten of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap of van een werknemer in dienstverband. De opdrachtgever zal zelf moeten bepalen of er nu wel of niet sprake is van een loondienstbetrekking en vervolgens wel of geen loonheffingen en premies wernemersverzekeringen moeten inhouden en afdragen op de door u verrichte werkzaamheden.

Aanvraag bij de Belastingdienst
De Belastingdienst geeft daarom op uw verzoek een VAR-Verklaring af. Met deze VAR-Verklaring geeft u de opdrachtgever vooraf de zekerheid over de vraag of uw inkomen uit een arbeidsrelatie, als belastbare winst uit onderneming, belastbaar loon of belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden wordt belast.

Soorten VAR-Verklaringen
Er zijn 4 soorten verklaringen: 1. VAR-WUO (winst uit onderneming): u bent 100% zelfstandige en ondernemer voor de inkomstenbelasting. 2. VAR-ROW (resultaat uit overige werkzaamheden): u bent zelfstandige maar u hebt niet de fiscale status van ondernemer voor inkomstenbelasting. 3. VAR-loon (loon uit dienstbetrekking): u wordt beschouwd als werknemer de inkomsten behoren tot loon uit dienstbetrekking. 4. VAR-DGA (directeur-grootaandeelhouder): uw inkomsten zijn voor rekening en risico van de vennootschap (B.V. en N.V.).

Voordeel

De opdrachtgever loopt in beginsel niet het risico dat de Belastingdienst achteraf zegt dat het eigenlijk om een werkgever – werknemer relatie ging. Dat kan betekenen dat de opdrachtgever achteraf over die periode alsnog loonheffingen en premies werknemersverzekeringen moet afdragen. Dat kan een flinke strop zijn en dus vragen opdrachtgevers steeds vaker om een VAR.

Geldigheid

Een VAR is maximaal 1 kalenderjaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december. Als u in de loop van het jaar start met uw activiteiten, is de verklaring geldig vanaf de startdatum tot en met het einde van het kalenderjaar. Als de geldigheidstermijn verloopt, kunt u een nieuwe VAR aanvragen.

Risico’s

Indien er sprake is van een geldige VAR-Verklaring, dan mag u er als opdrachtgever in beginsel vanuit gaan dat de fiscale positie duidelijk is. Voor de Belastingdienst is immers de VAR-Verklaring bepalend, echter niet doorslaggevend. U dient zich als opdrachtgever ervan te vergewissen of er niettemin sprake is van bijvoorbeeld een loondienstverband. Daarvoor is bepalend of er sprake is van loon, tegenprestatie (werk) en een gezagsverhouding. Met name het laatstgenoemde aspect is doorslaggevend voor de vraag of er sprake is van een loondienstverband.

Geen naheffing, wel arbeidsovereenkomst
Het komt nog wel eens voor dat er -wat betreft de Belastingdienst- geen sprake is van een werknemer – werkgever relatie, dus geen verplichte afdracht van loonbelasting en premies, maar dat de Civiele rechter bepaald dat er sprake is van een loondienstverband. Bij het beëindigen van de samenwerking komen “opdrachtgevers” dan nogal eens voor de verrassing te staan dat de “opdrachtnemer” claimt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst (die volgens het arbeidsrecht dient te worden opgezegd). Bij de beoordeling door de rechter is bepalend of er sprake is van een gezagsverhouding. Om te voorkomen (met name bij een langdurige samenwerking) dat de rechter uiteindelijk zo oordeelt, is het van belang dat partijen zowel op papier (in de overeenkomst) als in de praktijk de nodige “afstand” houden en ook handelen als opdrachtgever en -nemer. Oftewel; hetgeen partijen op papier zetten, moet beantwoorden aan de werkelijkheid. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het advies is om in ieder geval een duidelijke overeenkomst op papier te zetten die goed weergeeft wat partijen bedoelen. Ons kantoor kan u daar uitstekend bij van dienst zijn.

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress