Helaas kan het voorkomen dat u uw geldvordering (ondanks herhaalde verzoeken) niet betaald krijgt. Het uitbesteden van een incasso aan De Moel Eindhoven Advocaten, kan in dergelijke situaties uitkomst bieden. In dit artikel wordt uitleg over de incassoprocedure gegeven.
Na bestudering van de stukken wordt de schuldenaar door De Moel Eindhoven Advocaten aangeschreven met het verzoek de openstaande vordering(en) te voldoen. Hierbij worden, naast de openstaande vordering, tevens de buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke (handels)rente gevorderd. Middels de sommatiebrief wordt de schuldenaar voor een laatste maal in de gelegenheid gesteld om alsnog tot betaling over te gaan, met daarbij de mededeling dat indien betaling uitblijft, de schuldeiser genoodzaakt zal zijn een incassoprocedure op te starten. Op deze manier wordt getracht betaling af te dwingen.
Buitengerechtelijke incassokosten
De buitengerechtelijke incassokosten zien op de te maken kosten voorafgaande aan een gerechtelijke procedure, oftewel de kosten die de schuldeiser moet maken om een geldvordering betaald te krijgen. Denk hierbij aan de kosten voor het inschakelen van een jurist. Deze kosten komen op grond van artikel 6:96, lid 2 sub c BW voor vergoeding door de debiteur in aanmerking. Om de hoogte van de buitengerechtelijke kosten te bepalen, wordt aansluiting gezocht bij de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten en het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. Dit besluit is per 1 juli 2012 in werking getreden en heeft als doel de consument te beschermen tegen onredelijk hoge kosten. Het minimale bedrag aan buitengerechtelijke incassokosten bedraagt € 40,00. Het maximumbedrag bedraagt € 6.775,00. De hoogte van het bedrag dient berekend te worden aan de hand van een bepaald percentage. Indien de schuldenaar een consument betreft, dient men verplicht aansluiting te zoeken bij voornoemd besluit. Indien sprake is van een partij welke handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, kan in de algemene voorwaarden een hogere normering van de buitengerechtelijke incassokosten worden overeengekomen.
Wettelijke rente
Naast het vorderen van de buitengerechtelijke incassokosten, wordt van de schuldenaar tevens de wettelijke rente gevorderd, dit conform artikel 6:119 BW. De wettelijke rente is verschuldigd wegens vertraging in de voldoening van een geldsom. Indien sprake is van een handelsovereenkomst (een overeenkomst tussen een of meer partijen die handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf), is artikel 6:119a BW van toepassing. Het vereiste voor het vorderen van wettelijke (handels)rente is dat de vordering opeisbaar dient te zijn. Een vordering is opeisbaar op het moment dat de betalingstermijn is verstreken. Voor bedrijven die onderling zaken doen en die contractueel geen betalingstermijn zijn overeengekomen, geldt een standaard betalingstermijn van 30 dagen na de factuurtermijn. Ook in het geval van wettelijke rente geldt dat rechtspersonen in de algemene voorwaarden een hogere of lagere rente kunnen overeenkomen.
Procedure
Indien na de sommatiebrief van De Moel Eindhoven Advocaten de schuldenaar nog steeds zijn betalingsverplichting niet nakomt, zal een procedure moeten worden opgestart bij de rechtbank. In een dergelijke situatie wordt aanvankelijk een incassodagvaarding opgesteld en uitgebracht. Hierna zal de rechter een beslissing nemen omtrent de openstaande vordering. Op het moment dat de rechter zijn definitieve vonnis wijst, inhoudende de veroordeling tot betaling van een geldsom, is er sprake van een executoriale titel. Een executoriale titel biedt de schuldeiser de mogelijkheid om zijn recht te verwezenlijken middels het treffen van executiemaatregelen. Mocht de schuldenaar op basis van het vonnis niet vrijwillig betalen, dan kan de schuldeiser bijvoorbeeld overgaan tot het leggen van bankbeslag of (derden)beslag op roerende zaken.
Contact
Indien u uw vorderingen uit handen wilt geven en/of verdere informatie wenst over het opstarten van een incassoprocedure, kunt u contact opnemen met onze juridisch medewerker Linda Swalen.