• Home
  • Kantoor
    • Ons team
    • Algemene Voorwaarden
    • Tarieven
    • Klachtenregeling
  • Specialisaties
    • Aansprakelijkheidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Contractenrecht
    • Huurrecht, onroerende zakenrecht en bouwrecht
    • Incasso
    • Ondernemingsrecht
  • Nieuws
  • Contact
  • Vacatures

Advocaat Eindhoven

Google Beoordelingen
4.3
Gebaseerd op 13 beoordelingen
De Moel Eindhoven Advocaten
4.3
Steven Willems Google
Steven Willems Google
17:21 06 May 20
Vrienden van mij zijn erg goed geholpen.
Mustafa Cetinkol
Mustafa Cetinkol
10:19 15 Apr 20
Super advocatenbureau, contact is snel en duidelijk! Top, bedankt voor alles.
stefan van oss
stefan van oss
08:36 29 Oct 19
Sexy woman
Edwin Hermans
Edwin Hermans
19:19 26 Oct 19
Uitstekende service, snelle reacties en pro-actieve hulp.
Frank
Frank
09:39 22 Oct 19
Top kantoor! Deskundig advies met zeer prettige en korte lijnen. En belangrijk succes behaald.
Randy Polmans
Randy Polmans
11:27 11 Jun 19
Zeer vakbekwaam en daadkrachtig advocatenkantoor. Prettig om zaken mee te doen.
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Sahal Souleiman
Sahal Souleiman
17:02 25 May 19
Ze helpen je echt goed en zijn ook heel vriendelijk en Amy Vincent vooral. Dus aarzel niet en laat jou problemen opgelost worden door De Moel Advocaten Eindhoven
Joey Pepels
Joey Pepels
08:13 24 May 19
Beste,Mijn naam is Arianna en ik heb in oktober 2018 een zwaar werkongeval gehad op VDL. Daar wou niemand mij helpen ze wouden zelfs niet toegeven dat het hun fout was. Dankzij mijn vriend ben ik terecht gekomen bij deze advocaten bureau. Mevrouw Vincent heeft ons en is ons nog steeds goed aan helpen. Aangezien ik niet mag werken kunnen wij dankzij haar alles betalen enz.. Wij zijn haar super dankbaar voor wat ze al heeft gedaan, en voor wat ze nog gaat doen voor ons. Dank u Amy je bent de beste.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
Admin ACT Google Apps
Admin ACT Google Apps
12:01 23 May 19
Perfecte service. Floris is heel proactief en denkt mee. Verder geven ze goed inzicht in de activiteiten en reageren ze snel op vragen.
diana box
diana box
11:37 23 May 19
Mevrouw Vincent is een vriendelijke advocate die graag met haar klant meedenkt en zelfs in de weekenden mijn dringende vragen beantwoordde. Wat ik vooral erg prettig vond is haar engelengeduld. Dank je wel Amy!
powered by Google
js_loader

13 april 2012

Failliet: wat nu?

Voorwaarde voor de faillietverklaring is dat de schuldenaar verkeert in een toestand waarin hij is opgehouden te betalen. Daar is echter niet altijd sprake van. Desondanks is uw onderneming failliet verklaard. Wat kunt u hiertegen doen?

Mogelijkheden

De wet kent de mogelijkheid van verzet en hoger beroep. Dit is geregeld in artikel 8 van de Faillissementswet. Ook indien de schuldenaar vorderingen in het verleden onbetaald heeft gelaten, behoort verzet of hoger beroep tot de mogelijkheden. De rechter zal moeten vaststellen dat niet (langer) sprake is van de hiervoor genoemde “toestand waarin schuldenaar is opgehouden te betalen”. Oftewel; dat u in staat bent om al uw schulden te betalen. Dit houdt in dat moet worden aangetoond dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om de schulden te betalen, dan wel dat er een regeling is getroffen met de schuldeisers. Wanneer er bijvoorbeeld van buitenaf kapitaal kan worden aangetrokken om de  schuldeisers (grotendeels) te betalen, dan is verzet of hoger beroep zinvol.

Haast geboden

Er zal onmiddellijk na de faillietverklaring onderzocht moeten worden of de onderneming nog gered kan worden. U heeft geen tijd te verliezen. De wet kent immers (fatale) termijnen waarbinnen het hoger beroep of verzet zal moeten zijn ingediend.  Als er dus een kans bestaat om uw onderneming te redden, dan zal er met spoed moeten worden gehandeld.

Indien de schuldenaar niet op de faillissementszitting is verschenen kan hij gedurende 14 dagen in verzet bij de rechtbank. Wie op de faillissementszitting is verschenen, kan gedurende 8 dagen na de uitspraak van het faillissement hoger beroep tegen het vonnis instellen bij het Gerechtshof. Let wel; dit zijn fatale termijnen. Uitstel is niet mogelijk.

Zowel het verzet als het hoger beroep dienen door een advocaat aanhangig worden gemaakt door tijdige indiening van een zogenaamd verzoekschrift. Vervolgens duurt het nog enkele weken voordat het verzoekschrift door de rechtbank of het gerechtshof wordt behandeld en een zittingsdatum wordt bepaald. Deze periode kan worden gebruikt om een regeling met de schuldeisers te treffen.

Regeling schuldeisers

Uiterlijk op de dag van de zitting van het verzet of hoger beroep zal duidelijk moeten zijn dat er een regeling is getroffen met alle schuldeisers die in het faillissement zijn opgekomen. Een regeling kan bestaan in integrale voldoening van de vorderingen, of er kan een betalingsregeling (bijvoorbeeld betaling in termijnen) met de schuldeisers worden afgesproken.

Regelingen dienen schriftelijk te worden vastgelegd en een kopie daarvan zal aan de curator moeten worden gezonden. Let er op dat ook schuldeisers die niet het faillissement hebben aangevraagd maar zich later bij de curator hebben gemeld, betaald moeten worden en wel voor de zitting.

Positie curator

Gedurende een verzet of hoger beroep bent u failliet. U dient de curator te informeren. De curator zal de nodige stukken van u verlangen, zoals de boekhouding, de voorgaande jaarrekeningen en de meeste recente cijfers. In het geval van een verzet- of hoger beroep procedure zal de curator deze moeten bestuderen. Hij zal immers de rechtbank (schriftelijk) moeten adviseren over de vraag of er inderdaad sprake is van een faillissementssituatie. De rechtbank zal een positief of negatief advies van de curator zwaar laten wegen. Het is dus noodzakelijk om de curator goed en volledig te informeren. Laat de curator ook weten dat het faillissement wordt aangevochten en hoe u denkt de schuldeisers te gaan betalen.

De curator zal hangende het verzet of hoger beroep in beginsel geen ingrijpende maatregelen nemen, zoals het ontslag van het personeel of het opzeggen van belangrijke contracten. Dat zal anders zijn indien de curator toch moet handelen, bijvoorbeeld om verder oplopende schulden te voorkomen. Let wel; de handelingen van de curator binden de failliete onderneming, ook al wordt het faillissement op een later moment alsnog vernietigd.

De salariskosten van de curator dienen ook voor de zitting te worden gegarandeerd. De rechter stelt ter zitting het salaris van de curator vast naar aanleiding van een urenopgave van de curator. Hoewel de curator tijdens een verzet of hoger beroep zijn werkzaamheden tot een minimum zal beperken, zal hij toch de nodige tijd moeten steken in het voeren van besprekingen, bestuderen van de financiële stukken, voorbereiden van het verzet of hoger beroep en te woord staan van schuldeisers. Houdt dus rekening met bijkomende kosten van de curator.

Advies en bijstand

Onze advocaten hebben jarenlange ervaring met de hiervoor beschreven procedure. Indien u nadere informatie wil of bijstand van een advocaat nodig heeft, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Neem contact op met ons kantoor

Tags: Advocaat Eindhoven, failliet, Faillissementsrecht, ondernemingsrecht, specialist

Beroepsorganisaties

Nederlandse Orde van Advocaten
Raad voor Rechtsbijstand

Vacatures

vacatures

Vestigingen

Paradijslaan 34
5611 KN Eindhoven
040 246 66 00

Postelweg 39
5531 MV Bladel
0497 729 729

Postadres

Postbus 939
5600 AX Eindhoven
E-mail: info@burgersdemoel.nl
KvK-nummer: 76249247
Btw-nummer: NL860560867B01

Copyright © 2025 | Privacy Policy | Ontwerp LawPress